Thursday, December 30, 2010

nenek,,nak nyanyi.

Assalamualaikum (kalau nak jadi comel sile jawab)

Tetiba saja aku terfikirkan pasal nie,, time kecik-kecik dulu mak kite selalu ajar kita macam-macam cara untuk beradab. Contohnya, sebelum makan nak kene baca doa dulu, makan kene guna tangan kanan, kalau nak makan pulak kunyah perlahan-lahan. Adab-adab yang mak kita ajar nie sume bagus dan baik untuk kita praktikkan untuk jadi orang yang beradab sampai la kita besar dan juga sampai tua nanti. Biasanya ape yang mak kita ajar tue mesti nanti kita akan ajar balik kat anak-anak kita. Kadang-kadang macam-macam benda yang mak kita ajar,, sebagai contoh kalau nk buang air kecil dengan buang air besar *sebenarnya nak cakap pasal ni,,hehe* . Biasenyela budak perempuan yang akan ingat ape yang mak kita ajar dari kecik dulu,, tak percaya tgk la,, hal ini terjadi kat skolah aku sendiri.. seriously! *nilam 2,,jgn marah!*

Berikut adalah dialog yang biase kita cakap kat mak kita time kita kecik,,

Time nak buang air kecil
Anak : mak,, nak nyanyi,,temankan lah,,
Mak : pergilah,, cabut seluar tu dulu

Time nak buang air besar
Anak: Mak...nak gi karaoke,,
Mak : pergilah,, cabut seluar tue dulu

Bila dah besar,, time kat skolah,, biasenye pelajar perempuan
Pelajar perempuan 1 : weh! korang aku nak gi nyanyi nie,, sape nak ikut?
Pelajar perempuan 2 : jom! aku pun nak nyanyi jugak

See,, biasenye kalau dalam bab-bab yang beradab nie budak perempuan biasenye yang memonopoli,, sebab memang dekat kelas aku sendiri dulu,, bile diorang nie cakap nak pergi nyanyi,, kalau budak lelaki dengar sure diorang akan blurr dan akan tanya ape nyanyi tue. Tapi, biasela budak perempuan kelas kitorang jenis pemalu,, dan kitorang akan diam sambil ketawa sebab budak lelaki tak tahu ape itu nyanyi dan karaoke. Tapi, sungguh benda-benda macam nie boleh membawa kepada kekeliruan pada orang yang tak tahu. Contohnya,

si cucu : nenek, adik nak nyanyi
nenek : nyanyilah kat telinga atuk tue,, atuk nak dengar tue
Dan korang pasti tahu ape yan terjadi kan?? ,, kesian atuk dia tak semena-mena kene kencing oleh cucu dia,, kat telinga pulak tue,, padah!

Kadang-kadang kita terlalu ingin menutup rasa malu macam nak cakap perkataan seperti kencing,berak,buang air besar,buang air kecil nie bahaya sebab takut nanti ada orang tak tahu dia ingat lain pulak jadi,, nanti jadi kes atuk,nenek ngn cucu die kat korang pulak. Tak salah kan cakap straight to the point,, sbb benda tue memang semua orang buat kan,, haha.. Dan, aku nak confess kat budak-budak nilam 2 yang sebenarnya aku mula-mula memang tak tahu jugak ape nyanyi ngan karaoke bila mula-mula Y... cakap,, haha,,

Lepas nie jage-jage eh korang kalau nak guna istilah yang bermaksud tersirat nie,, haha,, nnti jdie tragedi atuk,nenek dan cucu tu pulak yee,, ok! selamat menyanyi dan berkaraoke!


ok! selamat menyayi! *menyanyi sungguh2 tau,, bukan buang air kecil,, :D*

p/s : gurau-gurau saja!

4 comments:

sekamar rindu said...

salam....singgah follow ur blog..

*** 3...

nice blog..

suraiya =] said...

thank you! :)

►AdamXis◄ said...

He3...lawak2...lau nak nyanyi n kareoke, jangan lupe lirik laa ek!

suraiya =] said...

aa,, jangan sesekali lupa lirik,, nnt jd lain pulak,, ngee :D