Saturday, December 31, 2011

happy new year peeps!, (almost)

Assalamualaikum and a very good morning of 00.46 on saturday 31st december 2011.

Happy new year guys!, walaupun tak lagi pukul 00.00 on 1st January 2012. Memang rasa masa berlalu sangat cepat. Alaa. next year dah 19 years old. Tahun last untuk ada belas-belas dekat umur. Tapi, sekarang ni yang paling penting kepala rasa memang tengah berpusing-pusing. Nak kate mengantuk tak pulak. Mane taknye dah doskan diri dengan se-tin Nescafe ais, terus hilang mengantuk. Semuanya gara-gara nak siapkan kerja untuk pogram khidmat masyrakat yang praktikum kitorang kene handle di bawah JAPPIM. Alhamdulillah, semuanya selesai just tinggal untuk persiapan tempat sahaja in which kitorang akan buat pada hari esok. Masuk semester 2 memang awal-awal ni rasa sangat sibuk dengan assignment nya, dinamika nya dan macam-macam lagi. InsyaAllah bila dah nak akhir-akhir semester nanti mungkin dah rasa ringan sikit. Tak lama lagi nak Ujian Pertengahan Semester 2 pulak. Sekejap sangat masa berlalu. Tinggal berapa minggu sahaja lagi, dan preparation tak start lagi. Dan kitorang semua tak boleh nak balik bermalam, sedih sangat. Memang duduk dalam kolej sajalah lepas ni. sabar je lah.

Inilah keburukan institusi-institusi pengajian yang ada asrama penuh, menjauhkan anak-anak dari keluarga. Serious, walaupun baru je balik minggu lepas tapi, sekarang ni dah rindu nak balik rumah. Seronoknye dapat jumpa parents balik. Aa, nak jumpa si budak bulu, Hoy yang berwarna kelabu, rindunya kat kucing tu. Kucing yang digunakan untuk lepas geram sebab budak bulu tu sangat comels. Haha. Entahlah kenapa rasa macam nak tengok drama korea la pulak, takpe2, sabar lepas matrik marathon tengok cerita korea. Nampak niat dah tak elok. huhu. Bila hitung-hitung, semester 2 dah tak lama je nak habis. Semoga dapat habiskan program matrikulasi yang penuh cabaran ini dengan jayanya, InsyaAllah.

Memandang nak tahun baru, memang banyak benda yang kita kena hijarahkan diri kita. Walaupun sepatutnya kita dah buat masa maal hijrah tu dulu. sepatutnya. Apa-apa pun semoga kita semua menjadi lebih baik daripada dulu. Cuba tetapkan azam baru, bagi yang azam tahun ni ada yang tak dapat nak tunaikan cuba tunaikan pada tahun depan pulak ya. Hurmm, azam untuk dapat 4 flat pada tahun ni dah tak lepas, tapi apa-apa pun akan cuba yang terbaik, cuba untuk dapatkan 4 flat pada sem 2 ni, InsyaAllah, akan cuba yang terbaik, akan cuba untuk dapat result yang the best, nanti dapat apply untuk biasiswa, InsyaAllah. Apa-apapun bergantung kepada rezeki, Allah dah tetapkan yang terbaik buat diri kita, itu yang paling penting.

Memanglah bila rasa-rasa dan fikir-fikir, banyak persoalan yang ada dekat minda ni, kadang-kadang tertanya kenapalah dapat matrik dekat Johor ni, dengan peraturan yang rasa macam sekolah, tak boleh balik rumahnya dan memang ramai students kat sini yang merungut kot sebab memang bulan January kitorang tak boleh balik kecuali pada cuti mid-sem yang tarikhnya pada hujung bulan Januari, serious tak sanggup rasa nak duduk. Tapi bila fikir2 balik, semua ni ada hikmah disebaliknya. Memang susah kita nak terima benda yang bukan kita nak, tapi, bila kita start to accept InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan. Walaupun sekarang ni rasa macam nak letupkan je kmj tapi, fikir-fikir balik, adalah kemanisan disebaliknya yang akan kita dapat nanti, mungkin cepat dan lambat je. Jadi, yang paling penting sekarang, kita kena think positive, memang sedih, tak dapat jumpa parents dengan adik-beradik kita, sedih, dan sedih sangat. Tapi tak pe, it's okay, biar kita sedih sekarang jangan sedih nanti. Sabar suraiya.

Rasa macam dah banyak melalut je, masa untuk tidur, esok ada rehearseal, kene bangun awal!. Night people!

Sunday, November 27, 2011

difficult!

Assalamualaikum,,

hai,hai korang semua. Minggu ni dapat balik ke rumah walaupun baru je minggu lepas habis cuti sem. Serious, tak nak duduk KMJ. dan bila orang tanya nak datang sana tak?. Serious kata tak nak. Bukan tak suka KMJ sebab environment dia, walaupun in part of the reasons la, tapi, environment kat sana kira bolehlaa. Tapi, memang serious kot rasa tak nak balik sana. Dan hati ni meronta-ronta sangat untuk nak bulan 4 tahun depan. Next week result dah nak dapat dah. Dan serious rasa takut! I'm hoping for the best result. InsyaAllah. Amin!. Kalau korang tanye semua orang budak-budak KMJ majoriti kata tak nak balik sana. Huhu. Pandai sungguh buat andaian sendiri, ntah-ntah sorang je yang tak nak balik KMJ. kuikuikui.


Lecturer kat sana serious ok, tapi ada la golongan minoriti lecturer yang tak berapa nak ok. Dan serious mula sem baru ni kena endure dan sabar dengan beberapa lecturer yang berada dalam golongan minoriti itu. Sebab tu jugak kot rasa macam tak nak balik sana. Baru je seminggu start sem 2 tapi rasa macam dah tak larat nak teruskan hidup dekat sana. Cuma sekarang ni bila dah balik sana semula pada esok hari, berharap agar kesabaran diri untuk menghadapi dugaan tu bertambah. Dan hope yang semua ni tak affect pelajaran, no stress!. Really hope that. Sekarang cuma perlu berdoa yang semua akan berjalan lancar dan tabah menghadapi dugaan!. Tabah Suraiya!. ok gotta go!, nak lunch!

Wednesday, November 16, 2011

practice for the MUET

Hello there,


Today's entry is just for practising for my muet that is just around the corner. I just didn't know what I want to write right now. Anyway, just keep reading what I want to write after this. But, the idea doesn't want to flow out from my brain. I'm stucked!. seriously frustrated with myself tonight because I can't come up with a good topic to write at this time. I just write it randomly. Seriously I just write the things that had just come up in my mind. My MUET is on 19th November. It's on Saturday!. Hoping that I am able to write a good essay though. Wish me luck guys!. Till then!

Thursday, November 3, 2011

Hey guys, i'm back,

Assalamualaikum, sebagai pembuka bicara saya pada malam yang indah dan permai lagi sejuk ini.

Pertama-tamanya, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan yang sudi melihat blog saya yang tak pernah diupdate sejak 1 bulan yang lepas. Mungkin tidak ada orang yang melawat, anggap ajalah ade orang yang melawat. Wee-hoo.

Korang, kite dah habis PSPM 1 iaitu pada hari ini, dan rasa sangat relief yang sangat-sangat, dan sekarang just menunggu keputusan. Tak tahu keputusan macam mana, walau apa-pun kite redha dengan apa yang dapat nanti. Mungkin kite tak boleh nak expect untuk dapat tinggi kot, entah. Tapi, itu semua bergantung kepada rezeki. InsyaAllah, kalau dapat tinggi, Alhamdulillah sangat-sangat. Kite pun just nak ikut flow je, lepas matrik nanti dapat ambik kos apa just berusaha, berdoa dan bertawakkal sahaja.

Just nak mintak discuss tentang topik "kahwin masa belajar ni ok ke tak?". Memang benda ni merupaka sesuatu benda yang kita tak boleh nak tetapkan dengan sebetul-betul. It's depends on people, mungkin dah ada orang yang mencuba dan berjaya in their marriage. But, kite kena tahu ups and down nye dalam hal ini. Bila kita relate dengan marriage kita kena ambik dari pelbagai aspek, aspek agamanya, kewangan dan segala aspek yang perlu. Sebab perkahwinan bukan benda yang boleh dibuat main-main. What if kalau you kawan masa belajar then something affect your studies dengan hal rumah tangga, bukan ke benda tu boleh affect diri kita. Memang dalam perkahwinan ni memerlukan kejujuran dan kesetiaan, tapi kalau sebelah pihak tak berapa nak percaya sebelah pihak lagi, semua ni boleh mengundang perpecahan sebab pasangan berada dalam jarak yang sangat jauh.

Nak-nak kalau kita berkahwin dengan pasangan kita yang memang jugak tengah belajar, lepas tu berada di universiti yang jauh-jauh, tidak ke nanti susah sebab jarak yang jauh-jauh. Sebelum kahwin kita bolehlah cakap tak apa berjauhan tapi bila dah kahwin nanti perasaan tu berlainan kan?. Entah lah kite pun tak pernah rasa. Tapi memang lah isu ini merupakan isu yang sangat susah untuk diberikan kata putus sebab setiap orang nak beri hujah macam-macam yang kadang-kadang terlampau nak menyokong sebab alasan yang sangat tipikal "ikut sunnah nabi" . Bila hal macam ni tahu pulak kan nak ikut sunnah nabi, tapi dalam kehidupan kita, kita pernah tak ikut praktikkan segalanya mengikut sunnah nabi dalam kehidupan kita, ikut apa yang Rasulullah S.A.W ujarkan kepada umatnya?. Saya pun tak reti nak cakap lebih sebab ukuran ketinggian agama saya tidaklah setinggi mana, saya takut nanti bercanggah sebab bila perkara yang membabitkan hal-hal agama kita tak boleh buat main.

Kalau kita kahwin masa belajar pun cukup tak keperluan yang kita nak bagi pada pasangan kita?. Memanglah orang kata yang harta duniawi bukan semata-mata, tapi, nanti lama-lama esok kelamaan pasangan kita pun akan timbulkan jugak hal-hal macam ni. Kita tak nak semua benda ni berlaku. Kita kena ambik langkah yang safe. Kahwin tu bagus, tapi, apa persediaan kita yang sebenarnya untuk memulakan alam rumahtanggan tu?. bukan sekadar nak memenuhi tuntutan nafsu sahaja, tapi kena balance dari semua arah kehidupan. Sebab cuba kita kaji kadar penceraian dalam golongan mereka yang kahwin awal ni, banyak aspek yang boleh membawa penceraian ni, tapi mungkin salah satu aspeknya adalah berkaitan dengan kewangan. See, kewangan pada masa sekarang ni sangat penting. Mungkin nanti adalah kot yang bagi pendapat buat apa nak risau kita bagijelah isteri kita 50 sebulan sebagai nafkah kan dia dah ada biasiswa ke pinjaman, boleh jimat duit. Tolonglah jangan berfikiran macam itu, kita kena ambil berat hal kebajikan pasangan kita sebab perkahwinan ni sebenarnya berat tanggungjawab dia, nak-nak suami. Suami kena pandai bimbing isteri. Bila nak bimbing isteri kena ada ilmu yang tinggi kan?.

Jadi, sebenarnya isu ini merupakan isu yang sungguh besar kot. Berbeza pada mereka yang belajar di luar negara tu. Untuk berkahwin masa belajar tak apa sebab faktor-faktor tertentu, lagipun berada di perantaun kita tak tahu macam mana, lagipun jauh dari keluarga. Tapi, mereka yang berada di dalam negara ni, boleh. tak salah, asalkan kita kena bijak, balancekan dengan pelajaran dan kehidupan kita. :)


Wah, sejak bile pandai cakap pasal kahwin ni?. Pelik. :P

Friday, September 16, 2011

hai!

hai, saya dah pulang buat kali terakhir, tapi, rasa malas nak update. Update hanya untuk menunjukkan kewujudan. ngeh. ngeh. ngeh.Till then, jumpa lagi pada 5 November 2011 nanti!. Wait for me!. Hee :)


Pray for me for the peperiksaan akhir semester 1 saya supaya saya mudah untuk menjawabnya. InsyaAllah :)

Friday, August 26, 2011

selamat!

Assalamualaikum,,

Disebabkan hari ini adalah hari last untuk online sebelum balik ke kampung untuk jangkamasa yang agak lah lama sampai habis cuti. So, decided untuk tulis entry baru. Eceh, konon jer kan dalam entry yang sebelum ni cakap nak update blog tiap-tiap hari. Biaselah tu, namenye pun Suraiya, memang macam tu la. Mungkin sebab update blog tak dijadikan sebagai habit jadinye takde kesan ape-ape pun lah kalau tak update blog. Takde rase macam tak senang duduk ke , tak lengkap hari ke sebab tak update blog. Eh, takde-takde. Dan harini dapatlah berbuka puasa dengan classmate dulu walaupun cuma lima orang je. Memang macam-macam cakap walaupun orang yang kite jumpa tu pun ade jugak yang satu kolej same. Tapi, memang diorang cakap sampai orang lain dah bukak puasa pun masih jugak cakap. Biaselah orang pompuan bila dah jumpa ramai-ramai memang tak reti kan nak berhenti.

Memang banyak benda kot yang diorang cerita tadi, dahlah tak reti nak potong-potong so just dengar je dan menyampuk kalau agak-agak benda yang dorang cakap tu boleh difahami. Bila nak balik tu, seronok sungguh drive kete sampai tengah jalan baru perasan yang lampu tak on. Memang rase macam malu habis kot. Patut la ade satu kereta tu main masuk je simpang rupa-rupanya tak pasang lampu. Haish, careless sungguh. Dah la bawak kereta tu gaye macam orang dah ade lesen yang bapak giler lama. huhu.Last-last tak pasang lampu rupenye, nasib baik terperasan tengah-tengah jalan. Ntah, macam habit kot sebab biasenye drive kete siang-siang je, so macam tak payah lah nak kisah pasal nak kene pasang lampu ke tak. Redah je lah. Takpe-takpe pengajaran supaya jangan syok sendiri sangat bila nak drive kete time waktu malam. Yelah, tadi dengan nak kejar waktu maghrib nyelah dengan nak anta kawan balik manelah nak ingat kan.

Alamak, cuti nak abes, tapi tutorial-tutorial semua tak berapa nak complete terutamanya tuto physics. Dah la tak berapa nak faham chapter 8 tu, memang rase macam nak menangis kot, walhal dah menangis dah pun sebab tak boleh nak jawab soalan tuto tu, semuanya sebab tak paham. Sampai parents pun cakap suruh faham slow-slow jangan rush sangat. Kite ni dok risau kerja tak siap dengan chapter tu yang tak faham dah la tak lama lagi nak PSPM I, takut lerr. Dengan biology pun tak berapa nak sentuh lagi. Sedih kot rase sebab tak faham apa yang kita belajar. Aaaaaaa. Tension.

Ok lah, Nak study bio, Sebelum tu, nak ucap:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF JIKA SAYA PERNAH TERBUAT SALAH, 
CHILL! :)

jangan main mercun!, main meriam takpe!, kah kah kah

Saturday, August 20, 2011

menulis.

Assalamualaikum,

First off all memang nak cakap yang dah lama dah tak meng-update blog. Sebab memang takde masa untuk update blog. So, masa cuti 2 minggu ni akan digunakan untutk update blog. Eh, silap seminggu ni je kot sebab next week dah raya so memang tak boleh nak online-kan diri. Rasa macam heaven boleh dapat balik rumah walaupun just 2 minggu yang rasanya memang sangat cepat dan rasanya 2 minggu ni merupakan suatu waktu yang terlampau singkat pada masa ni. Dan tahun ini macam-macam benda yang dapat belajar. Macam mana life bila terpaksa hidup sendiri tanpa family, dan tahun ni la first time puasa bukan dekat Muadzam. Dan tahun ni jugaklah mencuba menukar diri untuk jadi seorang yang lebih matang. Sungguh, bila dah makin besar ni, macam-macam benda boleh belajar untuk ubah diri jadi orang yang lebih baik. Tahun ni jugaklah aku dapat merasa terawih ramai-ramai dekat masjid, sebab sebelum ni just terawih dekat rumah je dengan family. Serious first time pegi terawih masa kt matrik, solat witir 3 rakaat, sungguh sebelum ni mane aku buat, lepas terawih je, blah masuk bilik buat keje skolah. Pastu tahu witir qunut, sebelum ni mane pernah tahu yang witir qunut ni ade. Nampak diri tak nak ambik tahu.

Aku rase menyesal, malu kot. Ingat selama ni aku tahu banyak pasal agama ni, rupanya tidak. Salah diri sendiri. 100% salah diri sendiri. Memang sungguh la orang kate yang nak ubah perangai dengan diri tu susah. Sungguh susah, sebab semuanya memerlukan kesabaran yang tinggi. Aku selalu terfikir nak ubah perangai diri supaya jadi lebih baik. Nak buang semua perangai yang buruk-buruk, tapi, susah sangat-sangat!. Sedih bila fikir yang nak ubah diri sendiri pun tak boleh, macam mana la aku nak berjaya dalam pelajaran.Aku selalu fikir bestnye-laa dapat jadi budak pandai. SEnang je nak terima pelajaran. Aku?,, hurmm. ntah, macam mane tah nak ambik medic kalau macam gini jadinye. Kadang-kadang aku cemburu tengok kawan-kawan aku yang pandai, selalu terfikir kenapalah aku tak jadi macam diorang. Kadang-kadang aku benci jadi diri aku sendiri, kenapalah otak aku ni tak nak berfikir dengan lebih jauh lagi. Kenapalah asyik tak consistent je bila benda yang membabitkan pelajaran ni. Kadang-kadang aku rasa macam seriously fed-up!. Tapi, bila fikir masa depan, aku gagahkan jugak diri aku untuk belajar. Aku fikir parents aku, diri aku sendiri yang paling penting takkan aku nak biar diri aku macam ni.

Kadang-kadang jealous tengok orang kaya yang ada perniagaan sendiri, anak-anak diorang tak belajar ok-ok pun takpe sebab anak-anak dioranglah yang bakal inherit perniagaan diorang. Tapi, aku bersyukur dengan apa adanya aku sekarang. Aku sangat bersyukur walaupun kehidupan diri pun tak semewah mana, biasa-biasa sahaja. Tapi, aku masih mempunyai peluang untuk melanjutkan pelajaran. Pelajaran tu sangat penting untuk masa depan, aku akan cuba untuk buat yang terbaik dalam hidup aku. Aku pun boleh berjaya macam orang lain jugak. Tapi, ntah kenape kadang-kadang aku takut yang aku tak menjadi seorang yang berjaya, itu yang aku takut. Aku nak berjaya didunia dan diakhirat.Dan life sebagai seorang pelajar sangat lah mencabar, walaupun ada certain-certain part yang aku rasa macam aku tak boleh nak bawak, tapi aku akan cuba usahakan supaya aku boleh go on!. Sebab Allah Takkan uji hambanya kalau, hambanya tak mampu untuk menghadapinya. Ada hikmah disebaliknya.

Petang ni mendung, dan rasanya sehari ni mendung je. Macam diri aku jugak kot.


Saturday, June 25, 2011

kembali untuk sekejap.

Assalamualaikum!.


It's been a very-very long time I didn't update my blog. Been busy with matriculation. And memang takde masa lansung untuk meng-onlinekan diri. Memangdangkan dekat matrik sekarang ni ramai cakap wi-fi still tak boleh nak gune. so, decided untuk tak nak bawak notebook lagi. Dan memanglah rasa macam duduk bawah tempurung bila dekat sana. Memamg all of the latest news memang tak tahu. kih. kih. kih. Lagipun life dekat kmj memanglah sangat sibuk with all of those activities yang kolej anjurkan di-add-kan lagi dengan all of those assignment and tutorial and also all of those report lab physics, chemistry and biology. Memang rasa sangat haru hidup. Betullah orang kate duduk matrik ni tak boleh nak sewenang-wenangnya nak seronok-seronok nak lepak-lepak. Takde.takde.takde!. 

Kalau rase nak lepak jangan masuk matrik la kan?. hehehe. But life kat matrik still seem so okay lah. Walaupun memang rase macam duduk dekat penjara sebab tiap-tiap minggu tak boleh balik dan kalau boleh balik pun mesti ada activity yang menyebabkan kitorang tak boleh balik. Macam hari ni lah, boleh balik hari Sabtu, konon-konon mule-mule kate  tak berbaloi nak balik rumah, last-last tengah tertonggok dekat rumah jugak minggu ni. Syukur dapat balik rumah, akhirnya dapat merasa balik rumah setelah sebulan lebih kot tak balik rumah. Memang terribly HOMESICK!. hah, hamekkkaw! bagi caps lock terus.

Alemak! keje tak siap lagi la,, terpaksa mengundur diri. Mandi pun tak lagi, sembahyang isyak pun tak lagi. Ok lah, gotta go!, till then!

Sunday, May 22, 2011

selamat tinggal segalanya,

Assalamualaikum!


Belum nak mula entry lagi dah rasa nak menangis. Tengoklah title pun gaye macam nak tinggalkan segalanya je. Haru, haru!, Tapi, sebenarnya tak tahu nak tulis ape sebenarnye. Lansung takde idea memandangkan esok nak jadi budak MAtrikulasi la gayenye yang jauhnye ya Ampun tak jauh mane sangat kot!. oh, Hai Matrik Johor! esok saya bakal ke sana untuk mencari serta mengorek khazanah ilmu yang terdapat di sana. Esok bakal jadi johor-ian untuk setahun jee. Ok la tu, fit sangat lah dengan pepatah setahun jagung tu. Nanti lama-lama duduk johor, dah tak jadi setahun jagung, jadi jagung tua. Hehe xD .



Tapi, nak pergi sana agak ambil masa sejam setengah kot dicampur dengan jalan dia yang agak memang berbengkang-bengkuk. Wah, lepas ni nak balik rumah kena naik bas nampak macam bukan Suraiya ye balik-balik rumah naik bas ni. Tapi, takpe..sebagai permulaan untuk berdikari. Lagipun, dekat tehh je pun KMJ dengan Muadzam ni. *dekat la sangat ehh.


Banyak benda yang perlu dikorbankan buat masa ni bila kita dah tak berapa nak dapat buat apa yang kita selalu buat selama ni bila ada kat rumah. Lepas ni dah tak boleh main-main dengan kucing, tak boleh petik gitar meraban-meraban gaye macam orang pandai main je padahal tak pandai lansung,chord semua lupa tah hialng kemana dari memori ni , dah tak boleh makan masakan ibu tiap-tiap hari, dah tak boleh nak on9 sampai mata lebam, dah tak boleh stalk org (oh, bai bai merah!).. dah tak boleh mengade-mengade nak drive kete tiap-tiap hari dah. Weeee..


Nampak tak entry kali ni memang meraban sungguh-sungguh. Takpe, lagi dua minggu update balik kalau boleh balik rumah. Bakal rindu rumah, rase macam cool je tetibe rindu nak balik rumah padahal bila ada kat rumah lagi nak keluar dari rumah ada lah, tapi gene-gene malas banyak sangat jadi terus tak jadi nak keluar rumah. Apa-apa pun, saya harap semoga urusan serta pembelajaran dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Amin. Kepada semua yang bakal masuk matrik macam saya, All the best! :)


Kthxselamattinggal. Jumpe lagi nanti! :)

Friday, May 20, 2011

OMG! OMG!

Assalamualaikum,,


Lame dah tak berblogging, sebab utamanya takde mase dan takde idea. So, now memandangkan rase macam ade idea je, jadi redah je lah. LAgipun ni rembat kejap laptop abang saya sebab dia pergi ber-bbq dengan kawan dia dan saya pulak nak on kan laptop seniri memang jangan haraplah. Hee. Dan memang sungguh sejak akhir-akhir ni saya banyak sangat tulis pasal nak masuk belajar. Segalanya pasal takut dan tak tahu macam mana life untuk berjauhan dengan family. Dan sudah tiba masa saya pulak duduk berjauhan dengan keluarga. Dan tak tahu lah macam mana nanti. Hope so boleh cope dengan sebaik-baiknya.


Tinggal lagi 2 hari sahaja untuk saya menikmati cuti yang bakal habis ni. Dan on MOnday, insyaAllah bermulalah status saya sebagai seorang pelajar MAtrikulasi.Dan entah, ready tu nak kate mungkin meningkat sikit kot berbanding dengan tahap ke-ready-an dalam entry sebelum. Sungguh saya ni jadi perosak bahasa. Hehe. Dan jugak bermulalah misi untuk mengubah masa depan untuk menjadi yang lebih baik.


Memang susah untuk berjaya sebab banyak benda yang harus kita korbankan. Sebab dalam dunia tak ada benda yang senang untuk kita dapatkan, segalanya memerlukan pengorbanan. Dan memang saya juga bakal pelajar matrikulasi satu tahun, kadang-kadang gerun jugak dengar orang cakap kalau setahun ni kena struggle sungguh-sungguh. Ramai jugak kata matrik ni susah. Dan memang lah bila dengar mula-mula tu gerun la. Dan bila dengar macam-macam orang komen pasal Matrikulasi ni memang rasa macam tahap kemotivasian diri ni macam mengurang.


Tapi, saya cuba jugak untuk sahut cabaran tu, sebab orang lain boleh berjaya bila masuk matrikulasi, tengok macam senior-senior banyak yang berjaya lepas masuk matrikulasi. Terfikir jugak, orang lain boleh takkan diri  kita sendiri tak boleh kan?. Tapi, yang penting mesti kena ada usaha lah, jangan cakap je kan?. Sebab saya ni banyak cakap je usaha tu kurang. Bila dah masuk fasa baru mesti kena ubah semua tu kan?. Saya akan cuba sebaik mungkin untuk berjaya. Tak mustahil kita akan berjaya.


Jadi, kepada semua yang akan mula melanjutkan pelajaran macam saya ke atau ape-ape pun, SEMOGA BERJAYA! .. :)

Monday, May 16, 2011

Again, counting days!

Assalamualaikum,, (bagi salam lebih afdal :] )


oh, Hey guys. It's been awhile i didn't post any entry on my deary blog. I've just came back from my village. It's such a long journey, it takes about 5 hours to get there. And, I'm lucky because i tak kena asthma attack while I was there. Sebab biasenya kalau balik kampung memang selalu kena.


I'm counting days. Tahu tak, waktu berjalan sangatlah pantas yang amat. Dan, next week I akan mendaftar dekat matrikulasi. Entah, saya pun tak tahu. Tapi, hati saya tetap mengatakan yang saya nak pergi matrikulasi. Tapi, saya tak berapa nak pasti seratus peratus. It's just, hati saya cakap "matrikulasi!". Mungkin saya perlu buat isthikarah lagi untuk lebih pasti.Tapi, walau apapun saya memang rasa sangat masa dah terlalu singkat.


Banyak benda yang tak beli dan prepare lagi. Saya tak prepare physically dan mentally lagi di saat saya tengah menulis entry ni. Mungkinkah sebab dah terlalu lama cuti?. Hurmm, mungkin. Sebab dah terbiasa dengan rutin harian yang tidur lambat dan bangun lambat-lambat lepastu online sampai tak ingat dunia, sampai mata pun dah naik berpinar nak tengok screen laptop. Ah, segalanya mungkin. Dan tak tahu macam mana saya nak hadapi dunia luar nanti.


Cakaplah saya anak manja. Cakaplah saya anak yang nak duduk bawah ketiak mak aje. Memang saya macam tu pun. Wahaha. Gile tak?. Tapi masalahnya inilah saat saya harus berdikari. Mungkin kalau saya lihat dari diri saya dulu dan sekarang, adalah kot berubah sikit dari sifat berdikarinye. Dulu, semua nak kene ada orang. Tapi, sekarang ni, Alhamdulillah saya tak berapa nak bergantungan dengan orang. Tapi, kalau di saat saya tengah malas tu, memang memerlukan pertolongan orang lah.


Tak tahulah dunia luar nanti macam mana. Saya memang tak pernah lagi duduk asrama. Dan ni memanglah kali pertama kena duduk asrama. Tu lah yang memang rasa macam ketorr la jugak nak duduk asrama ni. Tak dapat bayangkan macam mane lah saya bila duduk hostel nanti. Menangis tiap-tiap hari sebab nak balik rumah ke?. Tak dapat tidur sebab teringat kat rumah ke?. Tepon mak tiap-tiap hari sebab tak pernah berjauhna dengan mak ke?. Haha. Tragik gile-lah kalau macam ni. Rase macam ngeri je. Haha. Tapi, kena la berdikari dan hadapi dengan tabah segalanya sebab nak capai cita-cita dan menuntu ilmu tu kan. Mungkin mula-mula kita tak dapat nak bear dengan environment baru, tapi, InsyaAllah nanti lama-lama dapat da start belajar berdikari sepenuhnya.


Doakan kejayaan saya dalam menuntut ilmu, teman-teman. :)



oh, SELAMAT HARI GURU! kepada semua guru dan juga kepada cikgu di Smk Muadzam Shah. Jasa kalian amat saya hragai. :)

Tuesday, May 10, 2011

I had to choose..

Assalamualaikum guys!,


Today aku rase macam-macam benda terjadi hari ni. Dan hari ni adalah hari yang paling aku rase banyak benda yang aku buat. It's not actually means aku buat kerja yang banyak tetapi banyak menghabiskan masa dengan segalanya. Yelah, manusia kan tak pernah lari daripada kesibukan. Dan sekarang ni pulak memang tengah banyak nak urusakan tentang masuk belajar semula kan.


There's two choices yang berada di depan mata sekarang ni. either nak pergi matrikulasi or Diploma Mikrobiologi. And both, I like!. And I just didn't know how to choose which one actually yang I nak pergi. Both were great. and both ade kelebihan dan kekurangannya. It's hard to choose riyt?. Memang, bile kedua-dua benda memang yang kita minat bila disaat kita berada di persimpangan ni. Memang terribly susah nak decide. Macam dalam poem the road not taken tu lah! It's the same. Berkisar tentang pilihan yang terbaik yang harus kita pilih.


Kenape semua ni terjadi?. Mungkin ada hikmah disebaliknya kan?. Membuat keputusan demi masa depan amatlah susah. Dan matrkulasi pun dah guna module baru start daripada tahun ni. Dan rasa memang budak tahun 1993 ni sungguh jadi bahan ujikaji lah. Apa-apa yang baru atau berlaku perubahan dalam sistem pembelajaran, budak-budak tahun 1993 lah selalunye kene. Wahaha.


Dan tadi pagi, so pergi sekolah untuk dapatkan tandatangan pengetua sekolah sebab nak buat penangguhan PLKN. Tapi sedih sangat pergi sekolah tadi, tanya kerani yang ada dekat situ dia jawab macam nak tak nak je. Seriously sedih. Dan dah la guru penolong kanan sangat scary okay!. Bila cakap nak jumpa pengetua dan dah terangkan segalanya. Tapi, masa tu pengetua takde. So, boleh terima. Dan guru penolong kanan tu macam nak tembak balik je gayenye bile die keluar dan tanya balik masa kat luar dari pejabat tu, dia macam nak suruh pergi jugak PLKN tu tak bagi tangguh.


But, finally!. Mak saya pergi sekolah Muadzam Jaya untuk dapatkan pengesahan. Dan Alhamdulillah, urusan tu dah selesai.


Stress sangat bile jadi macam tu. Dan rasa penat sangat!. Dah la cara nak kurangkan stress pelik. Dengar lagu kuat-kuat. Wahaha. So, sesape nanti kalau rase macam saya dengar lagu kuat-kuat tu maknenye tengah stress la tu eh. Wahahaha.


ps : Matrikulasi, adalah choice saye!. korang rase?

Sunday, May 8, 2011

Selamat hari ibu!

Assalamualaikum!,,


Selamat hari Ibu kepada ibu saya,
Adilah Binti Abu bakar.
Love you Mom!,
I'm sorry for everything that I had done wrong to you,
You are the best mother i've ever had!.
Walaupun selalu sangat lawan cakap ibu, tak dengar cakap ibu,
Tapi, orang tetap sayang ibu sampai bila2.
Nanti, time orang dah sambung belajar,
ibu jage diri baik-baik tau kat rumah,
Haa! jangan lupe nak notebook baru tau?.
heeee :D

Sebenarnya tak ucap lagi dekat ibu,
Walaupun tahu hari ni hari ibu,
Tapi, bagi saya hari-hari adalah hari ibu!,
Saye malu la nak ucap kat ibu saya.
Tapi, takpe saye tahu nanti mak saya baca jugak blog saya nie.
Heh-hehehe. 

Saya nak letak gambar ibu saya, 
tapi ibu saya malu la,
Hehehe,
Nak tangkap gambar ibu saya pun susah.
ish ish ish.

Takpe2,,



Friday, May 6, 2011

UPU,guys

Assalamualaikum guys,


Haa, ni entry memang sungguh-sungguh pagi dah post. Disebabkan memang ramai sangat kawan dekat facebook tu online so tak jadi nak tidur. Rase macam seronok bile ramai kawan online hari ni. Nak tahu sebab ape?. Kitorang semua dok pakai ramai-ramai countdown nak tunggu check UPU pada pukul 12.00 pagi ni. Lastly, Waktu boleh check UPU, pukul 12 tengahari esok. Memang rase kecewa sorang-sorang. Haa, padan muka sape suruh tak tengok tv1 yang kate boleh check UPU bermula pukul 12 tengahari esok.


Dan memang seriously sekarang ni memang ramai tengah kira waktu, Bukan kira hari dah macam dulu-dulu. Kira waktu untuk check UPU. Sangat berdebar sebab kita tak tahu apa keputusan nanti. So, Harap-harap dapatlah macam apa yang nak. Tapi entahlah, hati ni tetap rasa nak pergi matrikulasi lagi. Tapi, apa-apa pun kita tengok pada hari esok lah. Pukul 12 tengahari tau!.Mari check ramai-ramai!. eh, konfirm lah susah nak masuk kalau ramai orang check waktu tu. Mahulah server die jadi berat. Keh keh keh.


Ok lah, rasa macam nak tidur je ni. Kite tunggu esok! ok, Check-it-out tahu! :) . Semoga kita semua dapat apa yang kita nak dan banyakkan berdoa semoga keputusan esok tak mengecewakan. InsyaAllah adelah rezeki kita nanti. Jangan risau pada korang yang tak dapat Matrikulasi tu, UPU kan ade, dah boleh semak esok dah, lagipun form 6 pun ada. Peluang untuk belajar itu ada di mana-mana, cuma kita sahaja yang perlu berusaha, doa dan tawakkal dalam setiap apa yang kita buat. Semoga kejayaan menjadi milik kita semua! :)

dan boleh lah semak dekat sini,

Monday, May 2, 2011

Counting days.

Assalamualaikum guys,


It's been a while since i didn't post any entry. I'm not here, and i'm away to my village at KL. *woah!, kampung kat tengah bandar,ok, tak pelik*. :p . Since my grandma's house doesn't have any internet connection so, I haven't been able to the surf internet, checking here and there. But, you know what, I think I can live without the internet. Haha. But no for a long time lah. Yeah, mestilah, sebab sekarang ni surf internet hari-hari sebab tengah meng-anggur kan?. So, daripada takde buat apa-apa, baik surf the internet right?. Dan rasa macam muak je surf tiap-tiap hari. Bukan buat apa-apa yang lain pun. Tiap-tiap hari tengok facebook, blogwalking, tengok apa-apa information yang perlu. ok, nmpak kebosanan right?.


Tapi, sekarang dah tak, Sebab nanti 15 May dah nak kene pergi PLKN pulak. Dan sekarang dah rasa macam dah nak jadi homesick bila ingat pasal PLKN ni. Memang haru kan?. Tu lah akibatnya budak yang tak pernah merasa duduk asrama. Dan so malas nak pergi-pergi pakar untuk mintak pengecualian. It's okay, takpe, dekat sana nanti akan ada buat med-check lagi. Dan tak tahu lah. Tapi apa-apa pun saya tak kisah dan akan go on je lah dengan PLKN tu. Tapi, saya ni cepat homesick mula-lah nak meleleh sane meleleh sini bila teringat kat rumah. Hehe. Aritue pegi med-check last-last dapat ubat. Wahah. Lawak je. Orang tak sakit masa tu dapat ubat. Dah la merana kena inhale ubat tiap-tiap hari. Docc yg check tu kate kalau nak mntak pengecualian kene pergi pakar dan banyak proses so, conclusion nye, MALAS, pergi jelah PLKN tu. wakakkakak :P 


Tapi, nanti 23 May pulak dah nak daftar matrikulasi. So, memang seminggu je lah rasanya duduk dekat PLKN tu. Bila teringat matrik lagi-lah homesick beriban-riban. Haha. Dah la jauh dapat ke johor tu pulak. Takpe redha je lah. LAgipun setahun je pun. Setahun untuk struggle habis-habisan. Tapi, tak confirm lagi. Nak tengok UPU nanti dapat course mana. Tapi, ntah, buat masa ni rasa macam nak pergi matrik lagi kot. Tak tahu kenape tertambat hati nak pergi matrik. Haru gile suraiya ni. Hee. Kawan, pray for me for the better future okey?. :) , Dan memang sungguh-sungguh tengah counting days menanti cuti dah nak habis. rasa sedih la pulak. :'(  Sedih sebab dah tak boleh nak duduk kat rumah dengan family selalu, sebab tak boleh nak makan masakan ibu tiap-tiap hari dah nanti, sedih sebab nak tinggalkan bilik tercinta. haa. memang betul-betul haru la suraiya kali ni. heee :P


Hah, ni dulu buat kek batik, first time buat ni. So, memang agak tak berapa cantik jugak lah. Dah la dapat buat 2 layer je sebab dah cut-cut sukatan sebab sebernarnya nak buat sikit je. Tapi, berpuas hati lah walaupun first time. And dalam family just saya dan ayah saya je makan kek batik ni. Tapi, walaupun tak ramai yang makan, boleh tahan cepat jugak lah habis. Sebab jadi 2 layer tu sebab guna loyang panjang. So, di jadi kek batik yang ketot tapi panjang bebenau!. heee.






Resepi ni dapat dari kawan, Fizah tapi Fizah dapat dari Kawan jugak, Wani,

- Biskut MArie
- 1/2 cawan Milo (sy amik 1/3 je)
- 1/2 cawan koko (sy amik 1/3 jw)
- 250g butter (sy gune 125 g je)
- 1 cawan gula (sy guna 1/2)
- 3/4 tin susu pekat (I used 1/3 )
- 1 sudu besar esen Vanilla (I used 1/2)
- 5 eggs ( I used 2 eggs)
- 2 sudu air panas yang ni saya ikut dalam blog ni (nak bagi moist)

Cara :
1. Campur semua bahan kecuali biskut marie dan didihkan.
2. Bila dah mendidih letak butter.
3. Sediakan loyang yang dah di gris dan di lapik dengan baking paper yang agak tinggi dan paras die melebihi loyang tu lah.
4. Susun bisku marie dan letak bahan didihan tadi layer by layer.
5. Padatkan adunan tadi.
6. Letak dalam freezer dan tunggu for 3/4 hours kot. Nak biar lagi lame pun takpe sebab lagi sedap.

oh, Cara ni saya amik dari blog ni


Gambar memang agak kabur sebab tangkap secara cepat. hua hua hua.Tengok pun tahu, letak atas penutup bekas je, nampak sangat malas nak letak atas pinggan bagai-bagai tu semua. hahaha

Ok, guys! selamat mencuba heh?. Kalau buat jangan lupe anta kat saye! wahahahahha :P

Thursday, April 28, 2011

Matrikulasi

Assalamualaikum semua,


Hai, hai, selamat pagi!,


Eh, tak reti nak start entry. (-_-') *aku ni sokmo gini. heh!*  Oh, ok, hari ni adalah untuk semakan ke matrikulasi, Memang at first entah, tak tahu sebab dari semalam hati aku dok kate yang aku mungkin tak dapat pegi matrik. Dan memang rase macam tak ada harapan untuk pergi ke sana. Nak check tadi pun tangan dah ketar. Aku tak tahu la aku dapat sindrom ape tah, kalau nak semak dapat mane-mane mesti tangan tu terketar-ketar. Parkinson kot?. ehh, tak,,, Nauzubillah, mintak dijauhkan. Hee..


Kepada mereka yang dapat MAtrik tu tahniah tau! :)


dan keputusannya,


Alhamdulillah, Dpt jugak matrikulasi, Tapi dapat kat Matrik Johor untuk program 1 tahun. Actually tak expect dapat 1 tahun, Dan ape-ape pun bersyukur, Allah bagi rezeki macam ni kat aku, Memang tak nak kat Johor tu, Dan yang pasti mungkin ade hikmah disebaliknya. Kita dapat apa yang kita nak just Allah nak twist sikit je, nak tengok either kite bersyukur atau tidak. Pada aku Sambung belajar kat mana-mana pun ok je. Asalkan kite berusaha sehabis baik kan?. Tu aje yang aku tanam sekarang dalam diri aku.


Dan yang pasti, aku tak nak ulangi macam masa SPM aku dulu. Sebab, masa inilah adalah masa yang sangat tepat untuk kita perbaiki diri kita. Memang ramai sangat orang duk komen2 Matrik ni. Dan ramai jugak lah yang nak mengelak dari pergi Matrik nie. Ramai ckp, MAtrik ni susah. Matrik ni macam sekolah, nak kene struggle macam time SPM tu. Memang la, kita sekarang ni dah taknak fasa-fasa yang struggle macam kat sekolah, tapi bukan ke itu semua adalah adat belajar. Seriously, aku memang sangat marah pada orang yang cakap macam tu.


Ok lah, dah, dah, kalau aku marah memang overboard sikett. Wahahaha. Pada siapa-siapa yang tak check lagi boleh lah pergi dekat sini.



Pada yang tak dapat jangan risau, sebab korang boleh buat rayuan. Jangan risau, kalau ade rezeki kita kat situ, InsyaAllah dapat. Chill-lah!.


ps: PLKN la pulak, heee.  :)
pss: alaaa, ter-follow belog seniri. cane ni.cane ni. eiiishhh. :'(

Wednesday, April 27, 2011

Kenape ni?

--> Tak tahu nak tulis ape. (-_-')


ahh, nak bagitahu kek batik yang buat hari Ahad dah habis makan semalam. I loike the chocolate! pandai jugak rupenye aku buat.  xD *perasan*


kthxbai! xD

Thursday, April 21, 2011

amazing.

Assalamualaikum!.


Heh, hari ni update entry 2 kali. Memang tak pernah buat .. 

credit to google.

Yeah, i do see flying cat yesterday, tapi tak sempat untuk snap sebab tengah mamai baru bangun tidur lepas tu dengar kucing bergaduh dan cepat-cepat menjulurkan kepale ke tingkap. Dan Amazingly, nampak dua ekor kucing flying! Wee-hooooo!, best tengok! Nak tengok lagi, tapi kene tunggu kucing tu bergaduh lagi-lah. wahaha. Jahat betul perangai!. 

Eh, bau macam puff. eish, time puasa-puasa ni lah nak terbau macam-macam. haiyooo!,,


Ps: Tengah mencari idea untuk melukis. grrrr..grrrr.

National service, ahh-heem!

Assalamualaikum semua!,,


Today's entry might be fully in Malay and some in English. Dah, dah, tak nak tulis dah nanti korang bosan asyik nak bagitahu tulis dalam ape je.aku pun bosang! hee :P


Oh, pagi-pagi lagi saya dah nak buat entry baru, terasa sangat pelik! sebabnya sebelum ni mane rajin nak update entry pagi-pagi apetah lagi update tiap-tiap hari, lagilah ambo dok rajin. Tapi, pagi-pagi lagi surat PLKN dah sampai dekat rumah. Ahh-heem!. Ni yang rase phobia ni. Tapi, nasib baik dapat group 2 kan. Hahaha. Kalau lah ade rezeki dapat Matrikulasi, kiranya masa ikuti latihan dipendekkan lah. Hope so, dapat matrikulasi lah, aminn. :)


Surat PLKN yang dapat ni OH-MAK-KAU tebal dia. Tapi sebenarnya tak tebal sangat pun sebab dia lipat sebab tu jadi tebal tu. Dan dapat tiket bas percuma! warna biru lagi tiket bas tu,. And sambil type entry sambil tu lah nak melengkapkan borang-borang segala bagai sebab nanti nak pergi for medical check-up!. And seriuosly don't know whether I can go or not. Nak isi borang darihal perubatan pun teragak-agak. Nampak sangat tak memahami diri sendiri lagi. eishh.


But, proses untuk medical check-up tu macam menakutkan je. Melampo banyok sangatnyee nak check, seluruh badan!. Memang lerr kan?. heee :D . Heh, tapi teman tok pueh ati lerr, ate teman yang dapek PLKN, abang teman dok pun. aishhh!, Ni tak aci ni!. tak aci!, hahaha. Tapi, orang kate PLKN ni best. Sungguh kah?. Tapi, apa-apa pun, Aku berharap agar dapat menjalani latihan ni dengan sebaik-baiknya-lah. Ok lah, nak sambung melengkapkan borang PLKN ni. :)


Till then,

ps: Pizah! selamat menghadapi QTI,. *walaupun terlambat. kih kih kih*

Terima kasih

Tuesday, April 19, 2011

#3 learning (how to create painterly landscape)

O hai Guys, Assalamualaikum.


Today's entry might be fully in English and some in Malay. Yeah, i'm in the mood to write in English. I like to write in Malay because i can write randomly with a big scales of vocabulary. But, i'm trying to write in English because i'm trying to learn more about English. But, my grammar was BAD. ngeeee :D .


See the title?. It's about learning riyt?. So, biaselah it's about either Adobe Photoshop or Adobe Illustrator. Lately, i've been searching about how to learn using Illustrator and Photoshop. And, ingat lagi tak yang saya lukis binatang tempang using the blob brush stroke in the previuos entry?. That tool actually dia macam bila kita lukis something using that tools, it is actually like correcting the cacat cela apa yang kita lukis. Macam you lukis bulatan nak buat smiley face. You lukis bulatan tu macam ade la part-part yg crooked then that tools macam jadikan bentuk dia cantik. Just like the binatang tempang yang i've drew before.


And, i've searched at the vector.tuts then i found this tutorial, same still using the blob brush stroke but at this tutorial, it is actually a tutorial about how to create a painterly landscape using the blob brush stroke. If  you want to learn it just go HERE  and then you can learn it step-by-step how to create it. Actually, you can find many useful tutorial especially for those beginner like me. And it was very very very useful!. Ok guys, Happy Learning!.


Till then,

ps : Eish, nak buat but i didn't know how to crack my illustrator so,i can't make it lagilah.
pss : Sangat inginkan drawing tablet right now! :)


Terima kasih

Saturday, April 16, 2011

Maybe.

Assalamualaikum guys!,,


Today's entry might be fully in Malay and some in English!. And totally not related to Adobe photoshop or Adobe Illustrator just like the previous entry. It's about our daily life. So, here it is,


Eh, kenape tak reti nak start entry eh?. Dah banyak kali dah padam ayat yang aku tulis sejak dari tadi. And now mungkin dah boleh start dah kot sebab dah ada ayat pemangkin. Semakin lama, semakin kita membesar dan banyak kita dah faham tentang erti kehidupan. Dulu-dulu time kita tak matured lagi, macam-macam perkara yang kita dah buat. Kadang-kadang perkara yang kita buat tu menyakitkan hati orang lain walaupun kita rasa tak pun. Dan boleh Slumber je buat perkara tu walaupun ianya sebenarnya salah.


Bagi aku lah, SPM leaver. Pastu  tak dapat pulak keputusan SPM yang aku harapkan memang totally down. Dan sangat-sangat down. Memang masa aku amik keputusan SPM tu just senyum je sebab Alhamdulillah semuanya credit. Tapi, disebalik tu memang terselit rasa hampa sangat-sangat. Sape kate aku tak menangis?. Sape kate aku tak murung sampai 2 hari sampai parents aku risau. Dan sape kate bila dgr orang dapat result tinggi memang tak rase ape-ape ah?. Seriously, aku rase semua orang pun macam tu kot bila kita tak dapat apa yang kita harapkan.


Tapi, satu je, jangan mudah putus asa dan jangan terus down. Dan aku pun dah downkn diri aku selama 2 hari. Dan hari selepasnya aku cuba untuk bangkit dan suruh jugak hati aku untuk terima apa jua keputusan. Mungkin inilah rezeki yang Allah S.W.T dah tentukan buat kita. Dan yang penting kita harus terima. Jangan sesekali anggap yang kita tak boleh berjaya kalau SPM kita tak sebaik mungkin. Ada saja orang dekat luar sana yang mungkin SPM dia dalam 3A je tapi boleh berjaya sampai gaji pun ribu-ribu dan kerja bagus-bagus.


Mungkin aku rasa aku tak dapat apa yang aku harapkan tu sebab mungkin aku dah buat salah kat orang. Adelah kekurangan kat mana-mana. Jujur aku katakan, aku dulu anggap nak berjaya dapat straight A's sebab mungkin nak fame kot. Nak rasa WOW! bila orang pandang kita dapat straight A's. Mungkin tu kot. Mungkin aku tak buat semua tu sepenuhnya kerana Allah S.W.T . Ah, Sungguh lemah hamba-Mu ini ya Allah. Ampuni dosaku Ya Allah. Aku dah cuai, aku dah kalah dengan keduniaan.


Aku akan cuba perbaiki diri aku sebaik mungkin. Apa yang aku selalu tanam " Allah takkan uji hambanya dengan ujian yang kita tak boleh nak hadapi ". dan jugak " Mungkin ini bukan rezeki untuk kita berjaya, Allah dah tetapkan rezeki kita macam mana jadi kita kena terima seadanya " dan juga " jangan putus doa dengan Allah sebab dengan cara itulah kita akan jadi lebih dekat dengan Allah S.W.T dan juga akan buatkan kita jadi lebih kuat untuk hadapi apa-apa ".


Jadi, buat kawan-kawan serta diri aku sendiri, ingatlah jangan mudah berputus asa. Kalau kita tak dapat apa yang kita nak mungkin ada hikmah disebaliknya. Mungkin akan muncul pelangi yang lebih cantik pada masa hadapan nanti. Dan jangan lupa berdoa. Adalah rezeki kita kat mana-mana nanti untuk sambung belajar. Jangan risau. Chaiyo'.  :)


Till then,

Terima kasih

Friday, April 15, 2011

#2 learning (header)


O hai Guys!, Assalamualaikum.


Today's Entry, again in English and some in Malay. Hehe.


Ah-ha, Have u seen my header?. Dah bertukar riyt?. I make those header using Adobe Photoshop CS3. And I think it's easier compared to make a design. Of course lah, because i'm still learning on how to use it right now. Sadly, I cannot open my Adobe Illustrator. I didn't know why. But, it says some of the files is missing. So, I'm trying to find a new Adobe illustrator right now. Biaselah, adat mendownload kan?.


Ah-ha guys, Actually I make the header just using the gradient tool and the brushes. It's quite easy, because it doesn't need lots of tools and all those things yang complicated. I like to make my header simple. And I like something natural as my header, that's why i choose tree and the grass plus maple leaves *I think, in my header. 


I've learn how to use the gradient tool and the brushes mmg dah quite lama dah. Actually my old header also i've used the gradient tool and the brushes. It is because that's the only tools that I know how to use it right now. Actually, If we want to learn using Photoshop, we must know how each tools in the Photoshop works. And right now i'm still learning it. But, today i didn't learn anything. Some problem occur to my Adobe Photoshop and at first it says AdobleLinguistic.DLL file is missing when i've downloaded it and upload into my computer then it says that the specific module could not be found. :'( 


Yeah, Suraiya, bersabar.bersabar. There's a solution behind every problem riyt?. Takpelah nanti saya suruh abang saya selesaikan masalah ini. Dah la saya tak terer sangat pasal computer nie, Terror ade lah. hehe. Ok tak header baru saye?. keh keh keh


Till Then,

Terima kasih

Wednesday, April 13, 2011

#1 learning (blob brush stroke)

Hey guys!, Assalamualaikum.


Today's entry, again! I wanted to write in English and some in Malay. Yeah, I like mixing those two language in the same time. That's what we call it "Bahasa Rojak" riyt?. It's actually destroying the originality of the language itself . BUt, in the previous entry, I said that i'm still learning riyt?. Again, Don't hiraukan my BAD GRAMMAR yeah?. Hee :)

Actually i'm in the mood of learning how to use Adobe illustrator . The picture above, i made it using the blob-brush stroke. Yeah, when i had finished drawing it, then an idea came and popped in my mind, to share what i learned today using the Illustrator. Hey, it's not as easy as ABC for the first time. And i'm still bear with it. Although, ianya sebenarnya menguji kesabaran untuk belajar from A to Z. Yeah, I'm in the A stage right now. And still wanted to proceed till Z stage. Then, i can make the design. Yeehaa!. But, it's still a long time lah untuk jadi pro using Adobe illustrator. And i'll try my best disebabkan oleh passion saya kepada design.


Hey, guys. Actually, i wanted to be an architect. I like to draw something especially something about buildings and cartoon. And, this is a secret okey, actually I didn't know how to draw "orang" i mean HUMAN. Wahaha. I can, but when it comes to  the eye, mouth and the jari parts, totally FAIL!. Sebab tulah sekarng dah berubah arah. Lepastu bila dapat kenali diri yang tak berapa nak kreatif sangat nih. Then, I decided to forget it. And i'm into Biology right now. Kalau ade rezeki nak ambik Medic. Tapi, ape-ape rezeki saya dalam apa-apa bidang saya terima seadanya.


Ah, Back to the topic. Can you see that, the animal above doesn't have it's kaki?. hehe. Actually nak letak, tapi macam tak sesuailah. So, I decided to make the unknown species animal jadi takde kaki lah. And then it came out like that lah. Yeah, Totally disaster riyt?. Iyelah, this is the first time i'm using the adobe illustrator. And i'm in the phase of learning right now. Jadi, apabila saya sudah berjaya buat design yang saya akan hantar ke Threadless saya akan postkan di blog saya yea. Jadi saya perlu belajar dengan cepat lah gune illustrator. Guys, Pray for me okay, supaya saya dapat belajar dengan tabah untuk menggunakan illustrator.


Till then,

ps: tolong jangan ketawe-kan binatang tempang  kat atas tu eh. *aa, korang ketawe?. tak nak kawan! :)*

Terima kasih.

Tuesday, April 12, 2011

#2 design

Assalamaualaikum guys!.


Today's entry, again in English and some in Malay. It is because, i wanted to keep practising using english in my daily life. Neglect the GRAMMAR okeyh!. i know it is BAD. And i'm still learning. :)


It's been a nice day today!. And I think i ate lots of  foods today, and i had a feeling plus my mind always tells me that i was GEMUK and GEMUK and GEMUK. I've been eating roti bakar with hot Milo then I consume jeruk mangga plus mineral water and roti bakar again. See?. How come la i tak GEMUK!. Although my weight awalys kept constant till now but i keep feeling that i was GEMUK!. Yeah, perempuan biaselahkan, kita sentiasa rasa yang diri kita gemuk and in FACT, sebenarnya perempuan ni takut gemuk sebenarnya. Yelah, everyone nak jaga penampilan riyt?. So sebab tulah ramai orang sanggup berhabisan duit beli product to lose weights.


Ok, guys. Back to the topic. I like to write the mukaddimah yang tak berkaitan dengan topic. Sebab kebiasaanya i'll write the mukaddimah about my life and what i feel today. It's been a while, i didn't update my entry because i felt that it wasn't important if I update it everyday. I have not much idea to write in today so I decided to write about design again. Bear <--betui ke dak aku eja ni tah. with it yeah!. hehe


I can't wait for my brother anymore. As u all know from my previous entry which is I don't know much about photoshop. So, today, I decided to learn photoshop in a quick way. But, before that, I need to install back the Adobe photoshop in my laptop. Unfortunately, i can't find any link that is believable so that i can download it from the internet. I've make a back-up file on the other computer when this laptop being formatted before. But, the computer wasn't here. So, I should wait till tonight so that I can take back the photoshop file and transfer it to my laptop using the network sharing because my usb port is malfunctioned. *sad*.


Then, I tried asking my older brother whether he know how to use the photoshop. Yeah, he knows but he didn't know how to draw things using photoshop. *sad again*. Then, he introduced me to this website which it contains lots of tutorial about designing. So, here it is for the website psd.tutsplus.com . You can find lots of tutorial about how to use the brush tools and so many more. It is actually great for those like me who wanted to learn or berjinak-jinak dengan photoshop, From A to Z. Yeah, cepat-cepat! if you wanted to learn about photoshop. Learning photoshop is actually good because in this era of technology you will need to learn it to make the design, or making templates for your blog, hey! some people use it to colour their artwork and so many more. Memang susah pada mula2nya untuk guna photoshop macam saya buat template blog saya yang tak cool itulah. That is my first percubaan to learn how to use photoshop.


I had 4 sketches right now for the design submission. And thinking of buat-buat lagi till I puas. Sebabnya saya rasa all of the sketches macam design budak kecik punye lah!. hehe. But, kesemuanya always lah dalam bentuk cartoon. Because you know what, saya memang suka kartun but i didn't like to watch the cartoon on the television. Ala, macam orang yang makan tempoyak tapi tak makan durian lah!. *terase*. Nantilah, i'll upload the sketches later if I rajin lah!.


Till then!

Terima kasih :)

Sunday, April 10, 2011

#1 D-e-s-i-g-n.

O Hai guys, oops. maybe, Assalamualaikum is so much better riyt?. and so much I call it sopan.


I'm thinkin' of writing my entry today in english and some in malay i think. Don't mind about the grammar. I know that my grammar was BAD. Don't mind that yeah?.


Can you see my title?. O yeah guys, right now i'm thinking about making a design submission to Threadless. I like t-shirt especially those that has a cartoon strip or cartoon on it. I had two t-shirt from threadless which my older brother gave it to me. The t-shirt was so comfortable and i like the fabric used. I'm thinking of buying it, sadly, i didn't have enough money. Hehe. Biaselah budak-budak lepas SPM yang unemployed sebab malas bekerja cuma rajin membesarkan badan dan makan sampai perut jadi buncit. Haha.


But, the main problem is i'm not pro and i didn't know much about adobe photoshop. I need to design it using photoshop, I already had the sketches for the design and i need to convert it into photoshop. Who want to be my partner?. Yeehaa. Never mind lah. I'm partnering with my brother I think. But, he is busy with exam and busy designing those PFMST t-shirt. Huh!. Maybe i should wait and keep doing the sketches but i already had not much time because it's been April and Maybe if  I dapat rezeki untuk masuk Matriculation, so it's been till May lah. Then i'll be busy with studying back. Can't wait it lah!.


Ape-apepun nanti, if  I was rajin i'll upload the design in my blog and i want you to comment or critique it. Because i believed, when everyone comment or critique our works, it's actually will make us doing much better in the future. Ini hanyalah percubaan sahaja untuk submit the design. Memang lah rasa terliur bila tengok reward apabila design dipilih which is you akan dapat $2000. Tak rasa cam best?. Tapi, saya tak berharap semua tu, it's just i wanted to get an experience saja dalam bidang design-design nih. Dan saya akan cuba untuk pro dalam guna Photoshop, which i should install the Adobe Photoshop back in my laptop :).


Hah! i've just finishing my lunch with my family just now. We had Ayam masak kicap which is Yummeh!. Pajeri rebung-first time eating it and dengar it. hehe. Sayur ntah. Budu with kacang botol- Hey!, who says that i tak makan Budu, itu dululah when i had a cronic skin allergy before but now dah baik and sekarang my nose was itchy!. hehe. And Ikan selayang goreng. When it is Sunday, we always had our lunch late around 3 or 4pm. It's just a habit for my family. hehe. As u all see, i never post any of the picture about food in my blog(but there's one-the chocolazad chocolate. Yummeh!). But, maybe i'm thinking of posting an entry about food later when i think i want to post it. Hehe.


Ok guys, Till then!

Terima kasih :)

Thursday, April 7, 2011

Aku cemburu!

Assalamualaikum. *Bagi salam lebih afdal apabila memulakan entry, riyt?*


Cemburu.cemburu.cemburu. Bukan cemburu sebab cinta tau. Jangan salah anggap tau. Saya tak berada di fasa in a relationship. Saya tak mahu berada di fasa itu lagi sebab sekarang nie terlalu banyak komitmen yang perlu ditumpukan. Sebenarnya saya ni seorang yang sangat cemburu bila tengok orang berjaya. buruk tak perangai tu?. Saya rasa tak sebab semua orang pun akan cemburu bila melihat orang lain berjaya. Sebab semua ini hanya akan menyebabkan kita untuk lebih gigih berusaha supaya masa depan kita juga cerah seperti mereka semua. Saya dapat result SPM yang suam-suam kuku lagilah saya cemburu kepada mereka yang dapat result straight A's tu. Mungkin bukan rezeki saya untuk dapat straight A's tu pada masa ini. Saya just tanam dalam diri saya yang disebalik segalanya terhadap hikmah disebaliknya. Siapa yang tak sedih bila kita dapat result yang tak seperti diharapkan. Dan memang kita mula-mula akan rasa loser dan menangis serta malu nak berdepan semua orang yang asyik bertanyakan tentang result kita kan?.


Memang bila kita tengok orang lain lepas SPM ada yang dapat scholarship untuk further study dekat luar negara. Sebab mereka diberi peluang berdasarkan kelayakan mereka dan itulah rezeki yang Allah S.W.T dah tetapkan untuk mereka. Hidup kita ni haruslah berpegang pada Qada' dan Qadar-Nya. Kita harus percaya disebalik apa yang terjadi ada hikmah disebaliknya. Adalah rezeki kita kat mana-mana nanti. Mungkin bukan masa ini untuk kita further study dekat luar negara, mungkin pada suatu masa nanti rezeki kita kan?. Kita harus ingat semua tu. Jangan terus down bila kita tak dapat apa yang kita harapkan. Kita kena kuat dan bangkit untuk tebus semua kesilapan itu. Jangan sesekali kita ulangi kesilapan yang sama sebab kalau kita tak belajar dari kesilapan kita akan tetap mengulangi perkara yang sama sampai bila-bila. Jangan biarkan kita dah jadi LOSER  dan tetap jadi LOSER sekali lagi. Sebab semua tu hanya merugikan masa dan tenaga kita sahaja.


"Let bygone be bygone". eh betul ke?. Biarkan apa yang lepas tu lepas dan ambil pengajaran daripada nya. Sape kate tak cemburu kan tengok kejayaan orang lain. Tapi jangan la sampai stabbed orang yang berjaya tu. Macam selalu dalam drama-drama yang selalu kita tengok. Orang miskin nak rampas harta orang kaya. JANGAN! JANGAN!  tu tak sihat namenye. Compete-lah dengan cara yang sihat. Kadang-kadang rasa macam tahape-hape je kan bila tengok drama yang mengarut-mengarut macam mana orang miskin nak merampas harta orang kaya. Mesti dia akan buat tukar anak atau seksa orang kaya tu. Tapi yang pelik sebab orang kaya tu macam lemah. Kita jangan jadi macam orang yang lemah untuk fight balik. Kita kena bangun dan pertahankan hak kita sebab kalau kita jadi lemah kita akan mudah ditindas. Jadi, ape-ape pun kita kena bangkit dan tebus kesilapan yang kita dah buat dulu. Jangan biarkan air mata kesedihan mengalir buat kali kedua biar air mata kegembiraan sebab kita berjaya yang mengalir. *korang, ade can saya jadi kaunselor tak?*

Terima kasih

Wednesday, April 6, 2011

it got stuck.

I just don't know why the lyrics of some of David Archuleta's songs stucked in my mind.
I just can't let it off my mind.
It's just, all of the song was so good.
The melody, The lyrics.
I just love it!
Because the songs was not too hard and it just calm.
Yeah, i'm tired.
But i just can't stop to rip the replay button.
arhh, maybe it's time for me to stop to hear all of those songs right now.
As i should sleep right now.
I have something important tomorrow.
So i need to be prepare and get a lot of rest as i can.
But i just can't stop typing right now.
I want to type something but my mind just can't produce the perfect idea for me to post in my entry right now.
I want to post something which is good and have a lessons inside it.
Urghh, maybe i should think of a raw idea first before posting something in my blog after this.
Just like how my English teacher taught me to make a brainstorming first before finishing a complete essay.
But, i didn't make it as my habit right now as the school days had passed.
You know what, i hate to write an essay before.
Because it was just too hard for me to create a great idea.
An essay means, the words must be more than 250 words.
It was just tooooooooo long.
But, right now i missed the time when my friends and I struggling to make the brainstorming and the essays.
It was just so much fun!.
I hope that I can repeat the time back.
But it was impossible.
That's the reality.

We can't repeat the time back. We must follow the flows of our life with a great times and never forget out roots. It was just so pathetic why would some people forgot their roots. So, we should never forget our roots. Never!. Because it just make us a bad person who never realised how beautiful the life it is if  we've ever learn from the past. The past teaches us to be a better person. :)


Terima Kasih






Semoga berjaya, kawan!

*nampak tak Tikah yang hujung skali tu?*

Hey, peeps!,,

Entry khas ini ditujukan kepada kawan saya, Noratikah bt Kamal Baharin.
Tapi, Saya tak tahu la dia baca ke tak. Tapi, takpe saya tahu nanti-nanti dia baca jugak kot.

Saya just nak ucapkan semoga berjaya!,
Sebab kau adalah orang yang paling awal masuk belajar antara kitorang semua,
Belajar elok-elok tau sayangss.
Kitorang sentiasa support kau dekat sini.
Tapi, yang paling penting jangan lupakan kitorang la bila dah dapat kawan baru.
Tapi, aku pasti ko tak nye. HEHE.
Ah-ha, Lupa nak cakap 'Terima Kasih' sebab belanja Hot Plate.
Lain kali jangan lupa belanja lagi!. Tee-hee.
Wah! nanti ko duduk kat Melaka naa, Bandar!.
Takpe-takpe kitorang pun bandar jugak, Bandar Muadzam Shah. HAHA.
Duduk kat sana nanti elok-elok.
Kalau ada apa-apa masalah roger je naa. 
Kitorang ade jee kat sini.
Nanti kalau kau jumpe pakwe kawan baru kat sana jangan lupe kenalkan kat kitorang. *Hamboih!,HAHA*
Cuti-cuti jangan lupe datang sini. Nanti aku bawak ko meronda satu Muadzam 3 kali taw. 
Kalau tak datang nanti aku sekeh! HEHE.

*Eh, tak tahu la pulak nak tulis ape*. Saya kenal dengan Tikah ni lama dah. Start dari Tingkatan 1 kot. Tapi, time tu malu-malu. Saye memang pemalu. HEE. Jadi macam tak rapat sangat la. Start macam rapat skett masa form 5 bila duduk sebelah-menyebelah. Tapi, Tikah ni la dekat sekolah suka sangat la kacau aku. *eh, ye ke? HEHE*. Tapi lepas SPM  ni dia dah tak kacau aku dah. Yeay!.  Dia sibuk kerja. Ramai gile-lah kawan aku yang kerja. Aku jer yang tak kerja-kerja. Kerja meng-gemukkan badan adelah. Tapi, lepas SPM ni makin rapatlah. SElalu je jumpa Tikah dengan SIm. Memang best lah kawan dengan diorang, Tapi, kitorang dah tinggal 2 je lah dah tak ber-3 sebab Tikah nak masuk belajar dah. Takpe-takpe, nanti boleh jumpa lagi. Sekarang dah April, Tak lama lagi kitorang pulak yang sambung belajar taw. Fair and square lah kan. Tapi, ko belajar dulu dari kitorang lah!. Tak aci nii. Tapi, apa-apa pun aku doakan ko sukses dalam ape yang ko ceburi. Belajar rajin-rajin tau!.

I'm addicted to this song. So, lagu ni untuk Tikah dan semua kawan-kawan saya!
Falling stars-David archuleta.

-->Tapi, Good place-David archuleta lagi best!.<--

p/s : esok saya ada test JPJ. Doakan semoga saya lulus!. Aminn. :)

Tuesday, April 5, 2011

saye punye hobi

Assalamualaikum,,

hobi saye semasa cuti time spm ni adelah blogwalking dan menjadi silent reader. :)

*oh ok, nampak sangat buat kerja merepek!.*

Terima kasih

Monday, April 4, 2011

oh, sorry, i nak membebel.

Hey peeps!*,

Hah, jangan terkejut tahu bace tajuk entry kali ini. I just nak bebel-ing tentang random things yang saya nampak in daily life. And i see that kinds of thing as pelik. oh, why?. I know everyone's not perfect neither do i. I have lots of kekurangan and i sure do know it well but, sometimes i don't. I didn't know how to dress up beautifully, i'm kind of person yang quite i can call it as selekeh. My english was quite bad that's why i got B for my SPM. tee-hee :D .


1. People bragging about having quite an expensive handbang at FB.
Hoo-liao!.*oh, ok tak berkaitan*. Giler tak?. ok, saya memang macam nie. Eh, mane ade dengki tau. Saya tak kisah pun awak ade handbag mahal. Sebab saya tak pakai handbag pun pergi mana-mana, which i call it serabut. Tapi, mane tahu suatu masa nanti saya berubah kearah lebih feminin dengan menggayakan handbag kemana jua saya pergi. I hope!. HEHE. Ok, what is the motif cakap yang mereka punyai handbag mahal di FB?.

1st person: See, i got original Carlo Rino handbag.
2nd person : Saya punye handbag berharga RM10 saya tak kesah pun.
1st person: Sebab handbag kau murah.

oh. What-the-fish tak?*

Saya jumpa ramai blogger dan saya baca, which i know their handbags were quite mahal tak bragging pun dalam blog mereka yang mereka ada handbag mahal. *tampar pipi sendiri lapanpuluhlapan kali dengan serentak guna dua jari* Hey, saya tak kisah la. oh, ok, FULL STOP!. <-- (perenggan yang cam ngek tah hape-hape. tanpe motif dan tergantung itu adalah HOBI saya).


2. Orang yang nak juga orang kata dia cantik.
Okay, people yang macam ni korang boleh kate ape?. Saya pun tak tahu. Tapi, satu je saya nak cakap yang saya pelik orang macam nie. Saya tahu yang most of their picture in fB was actually edited. That's why gambar dia quite comel dan cute miut. Then, 1 one came and post something on her fb wall, saying that :

---> If nak cantik gunalah photoshop!.

Then, she came , which is the owner. Saying that the boy dengki and kutuk yang memang sedas-sedas bagi punye sampai cili api punye kepedasan tak tertanding lansung. Budak tu nak gurau then dia take it seriously, because saya tahulah budak yang bergurau tu memang quite lawak la budaknye. Tapi, takkan dia dibalas bertubi-tubi dengan ayat sumpah seranah?. That's unfair right?. Then, she put her real picture whithout editing sampai cakap "Ini adalah gambar yang tidak diedit, dan sape yang terer cubalah teka adakah ianya diedit, bagi sapa yang tak terer memang akan cakap ianya diedit. " <--some sort like that la, tak ingat. *No comment!*


okay, guys, itu je yang saye nak membebel lah. Saya tahu kat dunia ni tak semua orang perfect. Dan setiap orang ada kelemahannya sendiri. Bukan saya tujukan kepada sesiapa, tapi apa berdasarkan apa yang saya lihat disekeliling saya. Ini cumalah comment saya. Mungkin ada yang tak boleh terima, Apa-apa pun saya nak mintak maaf kalau ada yang terasa. Saya juga punyai kelemahan dan saya juga cuba untuk memperbaikinya.


Terima kasih. :)


Sunday, April 3, 2011

Regret.

*this entry might be fully in english or maybe there is a little bit in malay. Oh guys, actually i'm trying to write my entry in english, i know that my english wasn't that good, probably like the standard 3 students who try to wrote in english,maybe. But, i'm trying!. first of all sorry for the broken english!. Let's read!. :)

*1/3 from the entire picture. i didn't know why i cut it and put it here, but this girl always regret what she had done before.

Have you ever regret about doing something or regret about what you say before?. Seriously i always being like that. Especially, i always regret about what i said before. Yea, Suraiya always regret about what she had said before. Always like that. Maybe it was because i never think about what should i said before i say anything. What a bad people larh you Suraiya!.

Regret. I just don't know why. why i kept regret about something that i had done before, about the things that i talk before. It was just the two things that i always regret. Talk!. doing something!. When i regret about something, i felt that i was a terribly bad person. Tapi, saya tak boleh mengundurkan masa lagi untuk membetulkan balik keadaan.Walaupun saya tahu ape yang saya buat itu adalah sesuatu benda yang tidak salah tapi, saya fikir itu adalah kesalahan. Urgh!. this thing makes my life terrible!.

Maybe i should try to change myself from now on. Yeah, i should try. Try to be a better person. I should berpegang pada pepatah "Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya". Kawan-kawan saya semua tahu yang saya jenis yang suka buat lawak. Dan kadang-kadang lawak yang saya buat tu, bila saya cakap dan saya fikir balik apa yang saya telah cakap, saya rasa sangat menyesal atas apa yang saya cakap. Itulah penyesalan saya. Tak tahu nak buat macam mana. Saya sentiasa rasa menyesal atas apa yang saya buat. Saya sentiasa rasa diri saya seorang yang teruk!. Saya sentiasa rasa, saya perlu ubah sikap saya, tapi, saya buat juga seperti sikap saya yang sebelumnya.

Ottoke?. Help me!.

Friday, March 25, 2011

ke-cantik-an


o hai guys!, entry hari ini saya kira nak bukak buku baru lah!. Tak nak dah buat entry sedih-sedih bagai semua tue. Sebab kalau sedih yang melampau pun takkan mengubah segalanya yang terjadi. oh, guys, i'm eating burger right now!. and you know what, i think i'm getting fatter and fatter as the times passes. hah!, i like eating, don't you?. Those who says that they didn't like eating totally tipu larh!. Haiya, mane boleh maa. Macam mana nak hidup kalau tak makan?. Walaupun makan gula-gula sebijik, ianya dikira makan. oh, crap! enough with the makan-makan topic.

Here i am today, i want to write about my opinions according to my topic which is beauty. Who knows the real definition of beauty?. Some people says beauty is subjective. Well, i did not know much about beauty. So i just write it randomly je lah. Berdasarkan apa yang saya nampak dalam kehidupan seharian. Seriously, sangat susah untuk kita perkatakan tentang topik macam nie. Because, different peoples, different perspectives. I say like this, they say like that.

So, here it is :

1. Outside beauty,
Okay, kecantikan luaran kita tak boleh nak tumpukan kepada sesuatu. Saya tumpukan kepada orang. Maksudnya, cara kita pandang orang. Manusia dekat dunia ini mempunyai wajah mereka yang tersendiri. Kadang-kadang kita tengok si polan ni cantik, si polan ni comel dan si polan nie mempunyai wajah yang kita katakan tak berapa menarik. Bukan tak cantik. I say tak menarik.Tetapi, sebenarnya kita tak boleh kata yang tak menarik tu tak cantik sebab sebenarnya semua orang kat dunia ni cantik. Cantik dari segi wajah mereka yang tersendiri. Mungkin sebab kita kata tak cantik tu sebab dia bukan taste kita. Alangkah kita pun kata diri kita sendiri tak cantik kan?. Tapi, apa-apa pun bersyukur dengan apa yang kita ada. Sekurang-kurangnya kita tak cacat kan?. Cuba kita fikir mereka yang cacat. Lagilah self-confident diorang kurang sebab diorang tak macam orang lain, terdapat kekurangan dekat diorang. Sedangkan kita cukup segalanya. Jadi, memang kita tak boleh nak ukur outside beauty dengan sebetul-betulnya dan setepat-tepatnya.

2. Inner beauty.
Kecantikan dalaman adalah yang paling penting. Sebab kalau dalaman kita tak cantik, walaupun cantik di luar tetap tak dihargai. Sebab manusia melihat kepada peribadi seseorang itu. Memang, kalau kita lihat pun zaman sekarang ni, dengan berbagai ragam manusia yang kadang-kadang hanya lihat kepada kecantikan luaran sahaja, akan timbul jugak rasa inkuiri tentang peribadi seseorang itu. Macam jugak kalau dalam sesuatu perhubungan, tak kira either mereka just couples or married couple, diorang mula-mula akan kenal hati budi dulu kan?. Kita mesti tak nak pasangan kita tu mempunyai peribadi yang tak elok. Sebab semua benda tu membawa kepada kesusahan di kemudian hari. Macam jugak dalam sonnet 18 by William shakespeare also say that true beauty/inner beauty will last forever. This poem also compares about outside beauty and inner beauty, how he compare about summer with his beloved. All of this actually, shows that true beauty lasts forever because it comes from within. Sebabnya, masa takkan pernah memberi efek kepada kecantikan dalaman, hanya luaran sahaja.


3. Those who obsessed about beauty.
Dalam era teknologi masa kini, Kita tengok macam-macam produk kecantikan ada dijual macam cendawan yang tumbuh selepas hujan. banyak!. Berbagai cara syarikat produk kecantikan ni nak tarik pengguna supaya beli dengan cakap mereka guna terknologi nano lah, and so what ever it is. Kadang-kadang kita terfikir jugak, produk yang banyak-banyak ni sapa nak guna?. Sebab kadang-kadang kita dapat lihat masalah dalam pemakaian produk kecantikan nie, terutamanya, tak sesuai dengan kulit kita, jadi dah mendatangkan masalah sebab kita perlukan rawatan kepada kulit kita, takkan kita nak biarkan kulit kita bermasalah macam tu je kan?. bagi mereka yang terlalu obses sampai sanggup berhabisan beribu-ribu ringgit semata-mata nak bagi kulit mereka nampak cantik. ohhhhhhh. what?!. Ada pulak yang jenis sanggup bangun pagi awal-awal semata-mata nak pakai mekap tebal-tebal bagi nampak cantik dan menjalankan misi mereka untuk mencantikkan wajah pada pagi-pagi buta. oh ok.(-_-'). Bagi mereka yang bermekap, tak salah. Tapi yang terlampau adalah tebal sampai berbelas inch dan muka mereka terlampau colourful sampai boleh dianggap sebagai badut bekerja. ngeh.ngeh.ngeh. *Maaf bagi mereka yang terasa, jangan marah sebab saya dah mintak maaf*.


4. Kurus itu cantik
*nak buat muka boring kejap. kurus itu cantik?. tak semestinya, ade je yg badan agak besar tapi comel. comel ape kalau montel. hehe. Tapi, memang la semua orang nak kurus, tipu la. Tapi alangkah tak bestnya kalau kita dengar mereka yang dah kurus kata mereka gemuk. huh!. Nak je cakap berapa banyak kurus lagi nak?. KOrang nak kate ape?. Berat badan saya dah naik 43kg saya tak kisah pun *ececece, padahal tiap-tiap hari dok ngomel nak kurus-nak kurus sebab dah gemuk lebih daripada biasa. Serious saya cakap saya dah gemuk la, kawan saya pun cakap dulu lengan saya boleh pegang sampai jari bertemu jari tapi sekarang dah kene guna 1 tangah-setengah. paham?. ngee. Tu lah fenomena budak-budak lepas SPM pada masa kini sebab makan terlampau banyak depan mata sampai tak boleh kawal nafsu makan. Kalau dapat kurus sampai 35 kg, memang rekod! sebab tu berat time tingkatan 2 ke 3 ke 4 tah. haha. Jadi, di sini saya ingin tekankan bahawa jadilah diri anda seadanya, tak kisah gemuk asalkan sihat. Itu yang penting!.


OK-lah, banyak lagi yang nak tulis sebab saya banyak cakap, sampai entry saya pun nanti jadi panjang berjela sampai Bukit Ridan pulak. Yang saya ingin tekankan kat sini mengenai kecantikan ialah kita tak boleh ukur kecantikan tu sendiri. Setiap orang cantik dia berbeza dari orang lain. Orang lain menilai diri kita lain, tapi yang paling penting jadilah diri kita sendiri. Jangan terlampau dengar kata orang lain tentang kita sebab mungkin itu semua akan merendahkan self-confident kita. Tapi, jangan terus tak ambil pusing apa yang orang kata sampai kita tak sedar diri kita sendiri macam mana. Ada perkara yang perlu diambil dan ada yang tak. Yang penting, kita kena pandai fikir apa yang terbaik kepada diri kita.

Lots of love from me, :)

Terima kasih.

Thursday, March 24, 2011

That's not the end.

semalam :
Sehari dua hari ini aku banyak dengar phrase " that's not the end ".
Iye, aku tahu.
Bukan pengakhirannya.
Entry aku sehari dua hari ni macam sedih memanjang je.
Ni yang tak nak ambik result nie.
Benci. Benci. Benci.
Tapi, sentiasa aku sematkan kat diri aku.
Aku kata : "that's not the end".
Tapi, hati aku enggan terima.
Hah!, benci!.
Puas aku pujuk.
Tetap jugak tak nak terima. menangis la.
Pernah rasa jadi loser?.
macam tu la aku rase.

hari ini:
Aku sudah mula menerima segalanya.
Ada hikmah disebaliknya.
Dengan result yang suam-suam kuku.
Aku kata kat diri aku sendiri,
Aku harus berubah.
Buat yang lebih baik pada masa hadapan.
Jangan ulangi kembali kesilapan.
Jangan tangisi benda yang sama pada masa hadapan.
Aku kata : "kalau dapat straight a's SPM tak semestinya masa depan terus cerah".
Ayah aku kata : Ada hikmah disebaliknya, Allah sudah merencanakan segalanya jalan hidup kita, kita tak tahu masa depan kita. Jangan pandang ke belakang sebaliknya pandanglah kehadapan. Kaji balik apa yang dah kita buat. Macam mana hubungan kita dengan Allah, ibu bapa serta kawan-kawan selama ini. Perbaiki apa yang perlu diperbaiki. Masih jauh kehadapan lagi yang adik perlu pergi. Buat elok-elok masa belajar nanti, supaya cita-cita tu tercapai.
Ape korang rase?. seriously aku rase nak menangis.
Banyak lagi yang ayah aku cakap.
Semata-mata supaya aku kembalikan semangat aku balik.

hari esok dan masa hadapan:
Aku akan buat yang terbaik dalam hidupku.
Demi mencipta kejayaan pada masa akan datang.
Aku takkan menoleh kebelakang lagi.
Lupakan apa yang telah terjadi.
Ambil iktibar daripadanya.
Dan berusaha sehabis mungkin.
Aku akan kembali menjadi diri aku.
Diriku yang penuh semangat.
Aku takkan ulangi apa yang telah terjadi.
Aku akan berusaha untuk mendapat CGPA 4.00.
Aku akan perbaiki diri aku sepenuhnya.

Aku harap dapat matrikulasi dan lepas tu sambung ambik medic. Apepun. Doakan aku supaya berjaya dalam pelajaran di masa hadapan. :)

p/s : Walau apapun aku bersyukur dan terima result itu dengan seadanya.

Terima kasih.

Wednesday, March 23, 2011

Suraiya, terima. just terima.


Aku rasa macam loser.
*ah, aku mula dengan kenyataan yang aku loser lagi*
Seriously, macam loser.
Sebab tu aku dapat macam tu kot.
Asyik cakap diri sendiri loser saje.
Aku sepatutnye tak boleh kata diri aku loser.
Aku harus bangkit.
Dan terima apa yang telah terjadi.
Tapi, hati aku tak nak terima itu semua.
Aku dah cuba untuk terima.
Tapi, aku tetap menangisinya.
Hati aku terlalu degil.
Sampai sekarang, masih degil untuk terima.
Korang, tolong aku.


Banyak kali dah aku nangis.
Walaupun aku tahu, menangis macam mane pun takkan boleh ubah apa-apa.
Semua orang cakap, suruh terima ape yang telah terjadi.
Aku cuba.Aku sedang cuba.
Walaupun perit untuk aku telan.
Perit untuk aku terima.
Aku tetap akan cuba.
Tangisan tak mampu buat aku rasa relief.
Hah, sudah!.
Sebelum aku menangis kembali.
Better aku stop.


Aku akan buat sesuatu dengan lebih tekun pada masa akan datang.
Itu tekad aku.
Aku takkan biar diri aku menangis buat kali kedua atas perkara yang sama.
Aku akan buktikan yang aku boleh.
Suraiya, semoga berjaya!.
Suraiya, Bangkit. bangkitlah!

Terima Kasih.


Tuesday, March 22, 2011

Debaran makin terasa.
Esok, 23rd march adalah penentu segalanya.
Penentu bagi segala penah lelah kami belajar di Sekolah Menengah.
Seriously takut.
Heh! sape tak takut?. Berdebar lagi la ade. Cuak lagi la sangat ade kan?.
OMG!.
Tak tahu result macam mane.Harap-harap semuanya baik lah!.
Teman!, pray for me okay, dan juga untuk teman-teman saya yang lain juga.


Hai, hai, hari ini saya belajar parking!.
Banyak steps yg perlu ingat.
Ade jugak time ngok-ngaa tu berlaku pada saya.
Terlupa steps. cait! ape tah yang diingat.
Finally, Alhamdulillah saya berjaya jugak ingat steps parking itu.
Dan tinggal bukit sahaja yang tak belajar lagi.
Hope so, semuanya berjalan lancar.
Tak sabar tahu nak dapat lesen P.
Bukan Pondan tahu. saye ketuk kepala nanti!. :D


p/s : NILAM 2, saya rindu korang sangat-sangat larh!.
p/s:fell in love with Kimia-Melda Ahmad