Monday, May 2, 2011

Counting days.

Assalamualaikum guys,


It's been a while since i didn't post any entry. I'm not here, and i'm away to my village at KL. *woah!, kampung kat tengah bandar,ok, tak pelik*. :p . Since my grandma's house doesn't have any internet connection so, I haven't been able to the surf internet, checking here and there. But, you know what, I think I can live without the internet. Haha. But no for a long time lah. Yeah, mestilah, sebab sekarang ni surf internet hari-hari sebab tengah meng-anggur kan?. So, daripada takde buat apa-apa, baik surf the internet right?. Dan rasa macam muak je surf tiap-tiap hari. Bukan buat apa-apa yang lain pun. Tiap-tiap hari tengok facebook, blogwalking, tengok apa-apa information yang perlu. ok, nmpak kebosanan right?.


Tapi, sekarang dah tak, Sebab nanti 15 May dah nak kene pergi PLKN pulak. Dan sekarang dah rasa macam dah nak jadi homesick bila ingat pasal PLKN ni. Memang haru kan?. Tu lah akibatnya budak yang tak pernah merasa duduk asrama. Dan so malas nak pergi-pergi pakar untuk mintak pengecualian. It's okay, takpe, dekat sana nanti akan ada buat med-check lagi. Dan tak tahu lah. Tapi apa-apa pun saya tak kisah dan akan go on je lah dengan PLKN tu. Tapi, saya ni cepat homesick mula-lah nak meleleh sane meleleh sini bila teringat kat rumah. Hehe. Aritue pegi med-check last-last dapat ubat. Wahah. Lawak je. Orang tak sakit masa tu dapat ubat. Dah la merana kena inhale ubat tiap-tiap hari. Docc yg check tu kate kalau nak mntak pengecualian kene pergi pakar dan banyak proses so, conclusion nye, MALAS, pergi jelah PLKN tu. wakakkakak :P 


Tapi, nanti 23 May pulak dah nak daftar matrikulasi. So, memang seminggu je lah rasanya duduk dekat PLKN tu. Bila teringat matrik lagi-lah homesick beriban-riban. Haha. Dah la jauh dapat ke johor tu pulak. Takpe redha je lah. LAgipun setahun je pun. Setahun untuk struggle habis-habisan. Tapi, tak confirm lagi. Nak tengok UPU nanti dapat course mana. Tapi, ntah, buat masa ni rasa macam nak pergi matrik lagi kot. Tak tahu kenape tertambat hati nak pergi matrik. Haru gile suraiya ni. Hee. Kawan, pray for me for the better future okey?. :) , Dan memang sungguh-sungguh tengah counting days menanti cuti dah nak habis. rasa sedih la pulak. :'(  Sedih sebab dah tak boleh nak duduk kat rumah dengan family selalu, sebab tak boleh nak makan masakan ibu tiap-tiap hari dah nanti, sedih sebab nak tinggalkan bilik tercinta. haa. memang betul-betul haru la suraiya kali ni. heee :P


Hah, ni dulu buat kek batik, first time buat ni. So, memang agak tak berapa cantik jugak lah. Dah la dapat buat 2 layer je sebab dah cut-cut sukatan sebab sebernarnya nak buat sikit je. Tapi, berpuas hati lah walaupun first time. And dalam family just saya dan ayah saya je makan kek batik ni. Tapi, walaupun tak ramai yang makan, boleh tahan cepat jugak lah habis. Sebab jadi 2 layer tu sebab guna loyang panjang. So, di jadi kek batik yang ketot tapi panjang bebenau!. heee.






Resepi ni dapat dari kawan, Fizah tapi Fizah dapat dari Kawan jugak, Wani,

- Biskut MArie
- 1/2 cawan Milo (sy amik 1/3 je)
- 1/2 cawan koko (sy amik 1/3 jw)
- 250g butter (sy gune 125 g je)
- 1 cawan gula (sy guna 1/2)
- 3/4 tin susu pekat (I used 1/3 )
- 1 sudu besar esen Vanilla (I used 1/2)
- 5 eggs ( I used 2 eggs)
- 2 sudu air panas yang ni saya ikut dalam blog ni (nak bagi moist)

Cara :
1. Campur semua bahan kecuali biskut marie dan didihkan.
2. Bila dah mendidih letak butter.
3. Sediakan loyang yang dah di gris dan di lapik dengan baking paper yang agak tinggi dan paras die melebihi loyang tu lah.
4. Susun bisku marie dan letak bahan didihan tadi layer by layer.
5. Padatkan adunan tadi.
6. Letak dalam freezer dan tunggu for 3/4 hours kot. Nak biar lagi lame pun takpe sebab lagi sedap.

oh, Cara ni saya amik dari blog ni


Gambar memang agak kabur sebab tangkap secara cepat. hua hua hua.Tengok pun tahu, letak atas penutup bekas je, nampak sangat malas nak letak atas pinggan bagai-bagai tu semua. hahaha

Ok, guys! selamat mencuba heh?. Kalau buat jangan lupe anta kat saye! wahahahahha :P

2 comments:

miss minn said...

sue, pergi matrik jelah. lebih terjamin :)

LoveLy day :) said...

betul eh kak min?. heee. okey!, mmg nak sangat pergi matrik. tapi, disebabkan UPU ni la.. hehehe