Friday, February 18, 2011

Asthma, :(

hai hai,, Assalamualaikum!,, *hari ini saya rasa sangat lapar sebab tu gelojoh*,,


Sape pernah rasa kene asthma attack?. Bukan heart attack eh. Saje je nak buat rase macam gempak sebab tue tambah attack tue. Tee-Hee :D , Seriously seksa kalau kene asthma, dan aku jugak pernah ada pengalaman sebab tu aku tahu macam mane rase bile dia attack. Asthma nie biasenye penyakit keturunan kot. kot.kot kot. Tapi, mungkin jugak disebabkan berbagai factor yang membawa kepada asthma. Antaranya, disebabkan oleh Allergic, tak kire allergic kepada ape pun,, TAPI *haa,, ade tapi-tapi* tidak termasuk allergic kepada makanan laut la, makanan laut bukan dalam boat yang sama macam allergic lelah nie itu adelah disebabkan resdung. Tapi, aku tak nak cerita la pasal resdung bagai semua nie.


Apekah itu asthma?. Mungkin ramai orang tahu ape itu asthma. Tapi, biasanya kita hanya tahu mengenai yang luaran sahaja. Kita tahu yang bila orang itu kene asthma attack, of course memang agak susah untuk bernafas. Sebagaimana, dari apa yang aku telah baca dan juga pemahaman aku daripada video yang telah aku tengok dekat youtube time aku tengah kene asthma attack dulu la. Asthma nie adelah salah satu kronik inflammatory disease yang menyekat saluran pernafasan yang disebabkan oleh beberapa simptom. Antaranya, bila bernafas tu dia berbunyi(wheezing), batuk, dada rasa ketat dan susah untuk bernafas. Simptom-simptom ini boleh berlaku apabila pesakit nie terdedah dengan sesuatu yang dipanggil trigger atau peransang. Perangsang ni contohnya disebabkan oleh terdedah kepada beberapa bahan yang dipanggil allergen. Contohnya, nye la, pesakit tersebut dia allergic kepada bulu kucing, sejuk, habuk, asap. Bila dia terdedah kepada bahan-bahan macam ni, asthma akan terjadi. Kalau saya lah,, saya allergic dengan sejuk, habuk dan bulu kucing tapi saya bedal je main dengan kucing sampai tangan pun jadi calar-calar. Tee-hee :D.


Mula-mula nak jadi asthma nie pada saya la, Saya akan start bersin-bersin dahulu, kemudian akan jadi selsema dan akan start wheezing dan dada akan rasa sempit sangat. Itu mengikut pengalaman saya yang biasa terjadi pada saya bila lelah tu nak menyerang.


Orang yang mempunyai penyakit lelah nie, dia punya bronchiole ni lain sikit berbanding dengan normal people punya bronchiole. Cuba tengok perbezaan bronchiole antara pesakit asthma dengan normal people punya bronchiole. Pesakit asthma punya bronchiole diselaputi mucus di dalam lumen tu. Itulah sebenarnya yang menyebabkan salur pernafasan menjadi sempit. Means, sepatutnya 100% oksigen disalurkan kepada seluruh badan dengan mudah tapi bagi pesakit asthma nie, 100% oksigen yang sepatutnya disalurkan kepada seluruh badan tue tidak disalurkan dengan mudah. Sebab tu lah bila orang yang berada dalam keadaan asthma attack nie dia akan wheezing sebab penyaluran oksigen berlaku dengan cara yang tidak efisien. Bila oksigen tak cukup untuk disalurkan kepada badan kita jadi badan kita haruslah berkerja dengan kuat untuk membekalkan oksigen kepada selurh badan. Kire macam homeostasis tu la.*perbandingan sahaja ek*. Sebab tu bagi pesakit asthma nie, bila nak bernafas tu susah sangat, kena bernafas dengan sungguh-sungguh tarik dalam-dalam supaya oksigen nie disalurkan dengan mencukupi kepada badan kita.


Bila kita nampak orang yang tengah menghidapi asthma nie, memang seksa rasa. Sebab apa yang diorang perlukan adalah oksigen yang mencukupi untuk badan mereka. Jadi, involuntary action akan berlaku dengan vigorous untuk membekalkan oksigen kepada badan. Sebab apa saya panggil involuntary action nie, sebab bernafas diinclude-kan dalam involuntary action maknanya bukan kita kawal dia berlaku dengan sendiri. Kalau anda semua nak tahu, asthma nie kita tak boleh outgrow. Dalam 50% kanak-kanak yang mempunyai asthma dia akan jadi tak aktif bila remaja tapi, ianya akan menyerang balik bila adulthood. Macam saya, masa saya form 1 hingga form 3 tak pernah pun asthma, Naik form 4 sampai sekarang tiba-tiba dia jadi aktif balik. Peratus untuk seseorang itu dapat asthma adalah 6% if salah seorang their parents has the condition, 30% jika salah seorang mempunyai asthma,70% jika kedua-duanya mempunyai asthma. Jadi, kenalpasti awal-awal yea!.


Tapi, jangan risau, dengan adanya asthma medication segalanya boleh sembuh. Antara ubat-ubatan yang digunakan untuk men-treat mereka yang menghidapi asthma adalah Inhaler. Inhaler ni boleh dapat kat mana-mana sahaja, akt Farmasi boleh, Klinik malah Hospital lagilah boleh. Lagi satu, ubat biji iaitu salbutamol. Tapi, pada mereka yang dah rase nak bernafas pun giler-giler-giler susah better pergi hospital memang lega rasanya. Saya dah dua kali dah masuk ER sebab giler susah nak bernafas. Nie saya copy dari laman web nie untuk maklumat lebih lanjut lagi mengenai asthma medication nie.

1. Inhaled Steroids

Inhaled steroids are your most important asthma medication because they are the most potent and effective asthma medication available for the long term control of your asthma. The anti-inflammatory properties of inhaled steroids are responsible for for the significant improvement that is often seem with the use of this asthma medication.

Inhaled steroids prescribe to you may include:

2. Short Acting Beta Agonists (SABA) such as Albuterol

SABAs are a type of drug class commonly used rescue for quick-relief asthma medication. This type of asthma medication is the drug of choice for the acute relief of asthma symptoms and is also used to prevent exercise induced asthma. Because this asthma medication can prevent your asthma symptoms from getting worse, it is important to always keep this asthma medication with you.

Some of the SABAs include:

3. Long Acting Beta Agonists (LABA)

This type of asthma medication is preferred when your inhaled steroids are not adequately controlling your symptoms, otherwise known asadjunctive therapy. LABAs are not used as a single asthma medication for the treatment and prevention of asthma symptoms and are not used to treat acute asthma symptoms orasthma exacerbations.

LABAs include:

4.Leukotriene Modifiers

This type of asthma medication is considered an alternative treatment for patients with mild persistent asthma and can be used as adjunctive therapy with inhaled steroids. Exercise-induced asthma can also be controlled with this asthma medication.

Three leukotriene modifiers are currently available:

5. Oral Steroids

Oral steroids are used for the treatment of moderate and severe asthma exacerbations to help improve symptoms and prevent the late phase response of the allergic cascade. Oral steroids are only used as a controller medication after failing multiple other medications.

6. Anticholinergics

Anticholinergics act as a bronchodilator and are often used in combination with SABAs in the acute treatment of asthma symptoms in the emergency department or hospital. An example of an anticholinergic is Atrovent.

7. Cromolyn Sodium and Nedocromil

Cromolyn and nedocromil are considered alternative treatments for patients with mild persistent asthma. Both help prevent inflammation in the lungs. These drugs are never used for the treatment of acute asthma symptoms.

8. Combination Asthma Medication

A number of pharmaceutical companies have combined asthma medication products with more than one type of asthma medication in a single inhaler. Most commonly this includes an inhaled steroid plus a LABA.

The LABA widens your lung airways and the inhaled steroid decreases and prevents airway inflammation. Patients find this type of asthma medication more convenient and often feel like they have better control of their asthma.

Examples include

9. Immunomodulators

Immunomodulators are a group of drugs that either provide long-term control of asthma or are considered steroid sparing. These medications alter your immune system's response to asthma triggers. In general, these treatments decrease your IgE response to asthma triggers.

The currently available immunomodulator is Xolair.

10. Methylxanthine

This works as a mild bronchodilators and os considered an alternative adjunctive treatment to be used with inhaled steroids.


Jadi, bertindaklah sekarang, kenali simptom-simptomnya dan kenali ubat anda juga. Kalau rasa macam lain je, better consult doctor untuk lebih lanjut lagi,


p/s: Maaf, saya tetiba je takde idea macam mana nak terangkan dengan lebih baik lagi, saya akan perbaiki. Jika ada saya tersalah sila beritahu. :)

1 comment:

(doc to be (Adibah said...

nk tye...ape kaitan asthma dgn bronchitis?n alveolitis?coz sy mmg dh ade llah,so aggp cm biase je lah ble llah ny,tp ble prgi hospital,doc kate sy ade bronchitis n alveolitis....cm mnkutkan je byi dye 2...